Externe

Israelul neagă că a cerut OMS să golească un depozit cu ajutoare medicale din Fâșia Gaza

schedule 05 dec. 2023, 07:29

Israelul neagă că a cerut OMS să golească un depozit cu ajutoare medicale din Fâșia Gaza
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Israelul a negat marţi că a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să golească în termen de 24 de ore un depozit cu ajutoare medicale din sudul Fâşiei Gaza, aşa cum a susţinut secretarul general al organizaţiei, transmite AFP. 

„Astăzi, OMS a primit o notificare de la Forţele de apărare ale Israelului pentru a ne scoate proviziile din depozitul nostru medical din sudul Fâşiei Gaza în 24 de ore deoarece operaţiunile la sol îl vor face inutilizabil”, a anunţat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe reţeaua de socializare X ( fost Twitter).


„Solicităm Israelului să retragă acest ordin şi să ia toate măsurile posibile pentru a proteja civilii şi infrastructura civilă, inclusiv spitalele şi instalaţiile umanitare”, a adăugat el.

Organismul din cadrul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene (Cogat) a răspuns, tot pe X: „Adevărul este că nu am cerut evacuarea depozitelor şi am făcut acest lucru clar şi în scris oficialilor relevanţi ai ONU. Ne aşteptăm ca un oficial ONU să fie cel puţin exact (în cuvintele sale)”, a spus Cogat.

Episodul are loc în contextul în care Israelul a informat în ultimele zile ONU că va reînnoi viza coordonatorului umanitar pentru teritoriile palestiniene, canadianca Lynn Hastings, acuzată că nu este „imparțială” de către autoritățile israeliene. 

Forșele Israelului și-au întărit controlul asupra sudului Fâșiei Gaza, unde zeci de tancuri au intrat luni, făcând situația și mai periculoasă pentru o populație prinsă în capcana bombardamentelor. 

La o conferinţă de presă la Cairo, dr. Ahmed Al-Mandhari, directorul biroului regional al OMS pentru Mediterana de Est, a asigurat că "OMS este profund îngrijorată de reluarea ostilităţilor, inclusiv a bombardamentelor intense în Gaza".

„Am văzut ce s-a întâmplat în nordul Gazei. Acest lucru nu poate servi drept model pentru sud”, a spus directorul regional al OMS în timpul briefing-ului din capitala Egiptului.
„Intensificarea operaţiunilor militare terestre în sudul Gazei, în special în Khan Younis, riscă să priveze mii de oameni de îngrijire medicală”, a adăugat el.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9709 RON
-0.00170
USD
USD: 4.567 RON
-0.02020
GBP
GBP: 5.897 RON
0.00890
HUF
HUF: 1.2719 RON
0.00200
BGN
BGN: 2.5416 RON
-0.00090
CHF
CHF: 5.1374 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---