Externe

Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civilii cu cianură. Un manual a fost găsit asupra unui militant islamist mort: „Cu așa ceva avem de-a face”

schedule 23 oct. 2023, 13:10

Israelul acuză Hamas că plănuia să atace civilii cu cianură. Un manual a fost găsit asupra unui militant islamist mort: „Cu așa ceva avem de-a face”
Foto: Twitter.com/@Isaac_Herzog

Preşedintele israelian Isaac Herzog a acuzat Hamas, într-un interviu pentru Sky News, că plănuia să atace civilii cu cianură. Oficialul a afirmat că un manual de fabricare a armelor chimice a fost găsit asupra unui militant islamist mort. 

Preşedintele Israelului sugerează că militanţii Hamas s-ar fi pregătit să folosească arme chimice

Instrucţiuni pentru producerea de cianuri au fost găsite de forţele de securitate israeliene asupra cadavrului unuia dintre militanţii grupării Hamas care au luat parte la atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, a afirmat șeful de stat israelian Isaac Herzog într-un interviu difuzat duminică de postul britanic Sky News. 

Herzog a precizat că trupele israeliene au găsit un flash drive USB cu instrucţiuni de pregătire a unui dispozitiv care să disperseze acest gaz otrăvitor. 

„Acesta este un material găsit asupra cadavrului unuia dintre aceşti bandiţi sadici”, a declarat Herzog, în timp ce arăta un document spre camerele de luat vederi ale Sky News, post care a menţionat că nu a putut verifica din surse independente declaraţiile preşedintelui israelian, potrivit EFE.
„Este material Al Qaida, material oficial Al Qaida”, a insistat Herzog, referindu-se la reţeaua teroristă Al Qaida, condusă cândva de Osama ben Laden. 
„Avem de-a face cu ISIS (gruparea teroristă Stat Islamic - n.r.), cu Al Qaida şi cu (gruparea islamistă palestiniană) Hamas, cu aşa ceva avem de-a face”, a adăugat şeful statului israelian.

Săptămâna precedentă, departamentul pentru neproliferarea armelor de distrugere în masă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Israelului a transmis ambasadele israeliene din întreaga lume despre „intenţia Hamas de a folosi arme chimice”, într-o telegramă confidenţială, potrivit Axios.

Potrivit sursei citate, în telegramă, ambasadorii erau instruiţi să arate documentul în privat guvernelor din ţările gazdă. „Această dovadă arată că Hamas a intenţionat să folosească agenţi chimici ca parte a seriilor de operaţiuni teroriste împotriva populaţiei civile”, se menţiona în telegramă. Herzog a vorbit pentru prima oară la 15 octombrie despre existenţa unui „manual al Hamas”. 

„Această broşură este un manual de operare, (este despre) cum să intri în curţile cetăţenilor, în kibbutz, în oraş, în moşav, cum să pătrunzi acolo. Şi mai întâi - ce faci când întâlneşti cetăţeni? Îi torturezi. Broşura spune exact cum să-i torturezi, cum să-i răpeşti”, a declarat Herzog la emisiunea lui Wolf Blitzer de la CNN, la 15 octombrie.

Militanţi ai Hamas au ucis 1.400 de israelieni şi au rănit peste 5.400 într-o ofensivă de proporţii lansată dinspre Fâşia Gaza la data de 7 octombrie, care a inclus lansarea a mii de rachete în direcţia Israelului şi infiltrarea pe teritoriul israelian.

Pe de altă parte, fiind întrebat duminică de Sky News despre întreruperea furnizării de electricitate în Gaza, președintele israelian a dat asigurări că „rachetele Hamas au fost cele care au doborât infrastructura electrică". "N-are de-a face cu noi”, a insistat Herzog, care a punctat totodată că Israelul asigură doar „7% din apa” folosită de Fâşia Gaza.

„Urmărim îndeaproape situaţia umanitară, din oră în oră. Cea mai mare parte din Gaza funcţionează, sunt zone unde se desfăşoară lupte. Este o adevărată tragedie”, a completat Herzog, remarcând că „este foarte simplu să se dea vina pe Israel”.
„Să ne amintim unde eram, ce s-a întâmplat, şi cum avem dreptul să ne apărăm atunci când o rachetă care zboară cu 250 de kilometri pe oră chiar în direcţia Israelului a ieşit din sufrageria cuiva. Cu aşa ceva ne înfruntăm. Nicio altă naţiune nu s-a confruntat cu aşa ceva şi, dacă vreuna s-ar fi confruntat cu aşa ceva, credeţi-mă, ar fi făcut” la fel, a dat el asigurări.
A USB device found on Hamas terrorists proves that the murderous terrorist organization planned to use cyanide against the civilian population, just like Al-Qaeda terrorists.

Watch an excerpt from my interview this evening on Sky News: pic.twitter.com/VIYvPcTdUN
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) October 22, 2023

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---