Externe

Curtea Internațională de Justiție impune Israelului să faciliteze ajutorul umanitar în Fâșia Gaza

schedule 29 mar. 2024, 14:07

Curtea Internațională de Justiție impune Israelului să faciliteze ajutorul umanitar în Fâșia Gaza
https://pixabay.com/photos/flag-israeli-israel-symbol-186476/
CIJ ordonă Israelului să permită ajutor umanitar în Gaza, răspunzând unei solicitări din Africa de Sud pentru criza umanitară.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al Națiunilor Unite, a emis o hotărâre prin care obligă Israelul să permită intrarea neîngrădită a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, în contextul în care regiunea se confruntă cu o situație de foamete. CIJ a răspuns astfel unei solicitări din partea Africii de Sud, care a cerut măsuri suplimentare în fața crizei umanitare din teritoriul palestinian.

Ordinul CIJ cere Israelului să asigure furnizarea de servicii de bază și asistență umanitară de urgență, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite și alte părți implicate. De asemenea, instanța a subliniat necesitatea de a proteja drepturile palestinienilor din Gaza ca grup protejat în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

Israelul a respins acuzațiile de genocid și a subliniat că operațiunile sale militare sunt acte de autoapărare. Ministerul israelian de Externe a declarat că va continua să colaboreze cu ONU și alte organizații pentru a facilita fluxul de ajutor umanitar în Gaza. Totodată, Israelul a acuzat gruparea Hamas de declanșarea conflictului și de situația dificilă din regiune.

Ordinele CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă Curtea nu dispune de mijloace proprii pentru a le pune în aplicare. Responsabilitatea implementării deciziilor CIJ revine în cele din urmă Consiliului de Securitate al ONU.

Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat după un atac surpriză al grupării palestiniene în octombrie, care a dus la pierderea a mii de vieți de ambele părți și la agravarea crizei umanitare în Fâșia Gaza.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---