Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cel mai înalt organ judiciar al Națiunilor Unite, a emis o hotărâre prin care obligă Israelul să permită intrarea neîngrădită a ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, în contextul în care regiunea se confruntă cu o situație de foamete. CIJ a răspuns astfel unei solicitări din partea Africii de Sud, care a cerut măsuri suplimentare în fața crizei umanitare din teritoriul palestinian.
Ordinul CIJ cere Israelului să asigure furnizarea de servicii de bază și asistență umanitară de urgență, inclusiv alimente, apă, combustibil și medicamente, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite și alte părți implicate. De asemenea, instanța a subliniat necesitatea de a proteja drepturile palestinienilor din Gaza ca grup protejat în temeiul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.
Citește și:
Egipt susține acuzațiile de genocid din Gaza împotriva Israelului
Israelul este acuzat de genocid. Curtea Internațională de Justiție începe audierile
Israelul a respins acuzațiile de genocid și a subliniat că operațiunile sale militare sunt acte de autoapărare. Ministerul israelian de Externe a declarat că va continua să colaboreze cu ONU și alte organizații pentru a facilita fluxul de ajutor umanitar în Gaza. Totodată, Israelul a acuzat gruparea Hamas de declanșarea conflictului și de situația dificilă din regiune.
Ordinele CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă Curtea nu dispune de mijloace proprii pentru a le pune în aplicare. Responsabilitatea implementării deciziilor CIJ revine în cele din urmă Consiliului de Securitate al ONU.
Conflictul dintre Israel și Hamas a escaladat după un atac surpriză al grupării palestiniene în octombrie, care a dus la pierderea a mii de vieți de ambele părți și la agravarea crizei umanitare în Fâșia Gaza.
Citește și:
Bogdan Aurescu, primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU