Externe

Curtea Penală Internațională investighează atacurile cibernetice rusești ca posibile crime de război

schedule 17 iun. 2024, 10:40

Curtea Penală Internațională investighează atacurile cibernetice rusești ca posibile crime de război
Foto: Schutterstock
CPI investighează atacurile cibernetice rusești din Ucraina ca posibile crime de război, vizând infrastructura civilă.

Procurorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) au inițiat o investigație asupra atacurilor cibernetice rusești îndreptate împotriva infrastructurii civile din Ucraina, considerându-le posibile crime de război. Ancheta se concentrează pe incidente care au amenințat viețile prin întreruperi ale furnizării de energie și apă, perturbarea comunicațiilor de urgență și a serviciilor mobile de date, inclusiv a celor care transmit avertismente de raid aerian.

Colaborând cu echipe ucrainene, procurorii analizează atacurile cibernetice efectuate de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, extinzând posibil cercetarea până în anul 2015, după anexarea Crimeei de către Rusia. În ciuda negării de către Moscova a oricăror astfel de acțiuni și respingerii acuzațiilor drept încercări de a stârni sentimente antirusești, Ucraina continuă să adune dovezi pentru a susține investigația CPI.

Curtea a emis deja patru mandate de arestare împotriva unor oficiali ruși de rang înalt, inclusiv președintele Vladimir Putin, pentru presupuse crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni. Atât Rusia, cât și Ucraina nu sunt membre ale CPI, dar Ucraina a acordat jurisdicție Curții pentru a investiga crimele comise pe teritoriul său.

Un grup de hackeri cunoscut sub numele de „Sandworm”, despre care se crede că are legături cu serviciul de informații al armatei ruse, este în centrul anchetei. Acest grup este suspectat de a fi în spatele unor atacuri semnificative asupra infrastructurii energetice și a unui atac asupra companiei de telefonie mobilă Kievstar.

Ancheta CPI ar putea stabili un precedent în dreptul internațional referitor la conflictele armate și crimele de război cibernetice, întrucât nu există o definiție universal acceptată pentru acestea. Experții în drept internațional așteaptă cu interes clarificări în acest domeniu, care ar putea rezulta din abordarea CPI a acestor cazuri.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9769 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6557 RON
-0.01710
GBP
GBP: 5.9003 RON
-0.01300
HUF
HUF: 1.2566 RON
-0.00040
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1867 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---