Special Speciale

Povestea copilului geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de șah

schedule 25 sept. 2023, 10:46

Povestea copilului geniu care la doar 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de șah
Foto: Captura video

Samuel Reshevsky nu este cunoscut de mulți, dar a fost un nume sonor în lumea șahului. A învățat acest joc de strategie de la vârsta de 4 ani, iar la scurt timp a fost numit „un copil minune”. La 8 ani, șahistul prodigios de origine poloneză a avut prima sa partidă simultană împotriva a 20 de ofițeri și cadeți de la Academia Militară de la West Point, pe care i-a și învins. A câștigat 19 partide și una a fost remiză. 

Povestea lui Samuel Reshevsky, copilul geniu. La 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă de șah simultană 

Născut Szmul Rzeszewski, la data de 26 noiembrie 1911, în Ozorków, lângă Łódź, din Polonia, într-o familie de evrei, Samuel Herman Reshevsky a învățat încă de la 4 ani să joace șah. În scurt timp a fost numit „copil minune”, iar la vârsta de 8 ani învingea cu ușurință jucători desăvârșiți.

Pe 17 mai 1920, Reshevky s-a confruntat cu 20 de jucători într-o partidă simultană de şah, în cadrul unui eveniment organizat în Paris. Băiatul a câștigat 19 partide, una a fost remiză. Până la 9 ani a jucat peste 1.500 de partide și a pierdut doar 8. 

A participat și la turneul New York Masters din anul 1922, unde a fost, cel mai probabil, cel mai tânăr jucător care a participat vreodată la un turneu de asemenea anvergură. 

Băiatul nu a fost la școală în primii ani de viață, iar părinții săi au ajuns la Tribunalul Districtual din Manhattan sub acuzația de tutelă necorespunzătoare. Reshevsky nu și-a dorit să devină jucător profesionist și a studiat contabilitatea la Universitatea din Chicago, renunțând la șah timp de șapte ani, din 1924 până în 1931, pentru a-și termina studiile, absolvind în 1934.

Reshevsky, un jucător dur, excelent în jocul pozițional

Mai târziu, s-a mutat la New York unde a locuit acolo sau în suburbiile orașului pentru restul vieții, împreună cu soția sa, cu care a avut trei copii. A fost activ ca jucător de șah până la sfârșitul vieții sale și a participat la turnee de nivel înalt în anii ’70 și ’80. Astfel, a devenit unul dintre cei mai longevivi și constanți jucători de șah din istorie. 

Samuel Reshevsky a fost un jucător de șah dur și energic, care era excelent în jocul pozițional, dar care putea juca și un șah tactic fantastic atunci când era cazul. În cartea sa despre răsturnările de situație în șah a vorbit despre timpul îndelungat pe care îl petrecea adesea în deschidere, o tactică periculoasă care uneori îl obliga să joace restul partidei într-un timp foarte scurt. 

El s-a specializat în deschiderile cu piesele albe, începând de obicei cu 1.D4. A fost, totodată, un maestru al variantei de schimb a mutării denumite gambitul reginei refuzat. Cu piesele negre, a folosit un repertoriu larg și variat pe parcursul lungii sale cariere.

De-a lungul vieții, a învins șapte campioni mondiali: Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alekhine, Max Euwe, Mikhail Botvinnik, Vasily Smyslov și Bobby Fischer. 

Reshevsky a murit pe 4 aprilie 1992, la vârsta de 80 de ani, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat la cimitirul evreiesc din Monsey, New York. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9757 RON
0.00070
USD
USD: 4.6253 RON
0.02470
GBP
GBP: 5.7992 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.2777 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.544 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0905 RON
0.00590
Convertor valutar

Rezultat: ---