Externe Politic Economic

Așteptare tensionată pentru verdictul în dosarul Roșia Montană, în timp ce acțiunile Gabriel Resources Ltd. cresc pe piața bursieră

schedule 08 mar. 2024, 16:26

Așteptare tensionată pentru verdictul în dosarul Roșia Montană, în timp ce acțiunile Gabriel Resources Ltd. cresc pe piața bursieră
Tudor Cârstoiu/Facebook
România așteaptă decizia ICSID în cazul Roșia Montană, unde Gabriel Resources cere 6,7 mld. dolari despăgubiri.

România se pregătește să primească vineri decizia Tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) în cazul Roșia Montană. Compania Gabriel Resources cere despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, susținând că România a încălcat tratamentul just și echitabil și deplina protecție și securitate a investiției, drepturi protejate de acordurile internaționale de protecție a investițiilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a indicat că perspectiva de a schimba decizia este destul de mică, iar strategia de negociere a statului român va fi stabilită în funcție de verdict. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că toate documentele legate de acest caz vor fi făcute publice pentru ca românii să cunoască adevărul despre cum s-a ajuns în această situație.

În paralel, pe piața bursieră, acțiunile Gabriel Resources Ltd. au înregistrat o creștere semnificativă în anticiparea deciziei ICSID. Prețul acțiunilor companiei a crescut cu 178,88% în doar un an, iar capitalizarea bursieră a companiei a atins peste 800 de milioane de dolari canadieni. Această creștere a fost alimentată de așteptările legate de rezultatul litigiului cu statul român.

Verdictul în dosarul Roșia Montană este așteptat cu mare interes atât în România, cât și pe piețele financiare internaționale, având potențialul de a influența atât finanțele publice ale țării, cât și valorile bursiere ale companiei Gabriel Resources Ltd.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---