Sănătate

Autospecială unică în România: transportă sânge pe distanță mari; reduce timpul de așteptare pentru operații

schedule 15 mar. 2023, 10:14

Autospecială unică în România: transportă sânge pe distanță mari; reduce timpul de așteptare pentru operații
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

O autospecială nouă pentru transportul sângelui, unică în România, a intrat în dotarea Centrului de Transfuzii din București. Aceasta va reduce timpii de așteptare pentru pacienții care au nevoie de operații, fiind folosită pentru transportul produselor sanguine pe distanțe mari. Sângele este purtat acum în lăzi frigorifice, în mașini normale, care nu pot acoperi distanțe lungi, pentru că rezervele se dezgheață după trei-patru ore.

Autospeciala unică în România care va reduce timpul de așteptare pentru operații

„Undeva la 2.500 de unități încap în mașină, de sânge. Dacă punem plasmă încape ceva mai mult, masă trombocitară mai puțin. Cu înregistrarea temperaturii se vede la fiecare cinci minute ce temperatură a fost în mașină”, a declarat Mihai Feer, șofer autospecială.

În București este nevoie de mult sânge, iar acest sânge trebuie să fie adus din vestul țării, de la distanțe foarte mari, unde o mașină obișnuită nu face față deoarece aceste cutii, într-o mașină normală, sunt ținute cu rezerve înghețate ce țin temperatura optimă pentru sânge numai 2,3 cel mult 4 ore. 

Autospeciala, dotată cu o instalaţie de frig, poate ţine temperatura din interior până la – 20 de grade, în condiţiile în care plasma are nevoie de -20 de grade pentru a fi transportată, după ce anterior a fost ţinută la -40 de grade în centrele de transfuzii.

„Anterior nu mergeam la distanțe mari. În vestul țării, de pildă, sunt foarte multe centre de transfuzie cum este Aradul, cum este Bihorul, Sălajul, care toate au colectă bună, spitalele lor nu au cerere atât de mare și surplusul pot să ni-l ofere nouă”, a explicat Doina Goșa, director Centru de Transfuzii București.

Autospeciala, cumpărată din donații

Noua mașină, care a costat aproape 40.000 de euro, bani proveniți din donații, rezolvă o problemă veche de aproape un an. Centru de Transfuzii din București a avut, până în luna aprilie a anului 2022, o mașină pentru transportul sângelui, care a fost distrusă într-un accident rutier. 

„Un cetățean din București a considerat a considerat să vireze la stânga către Vâlcea fără să se asigure. M-a izbit frontal. M-a izbit în roată, mi-a rupt roata, m-a aruncat pe contrasens, de acolo m-a aruncat către un microbuz de persoane, doar că mașina a fost distrusă în totalitate”, a completat Mihai Feer, șofer autospecială.
„Banii de pe asigurare nici acum nu i-am primit. Plus că sunt mult mai puțini decât ar costa o mașină. Suma pe care ei ne-au spus că ne dau a fost 12.000 de euro”, a adăugat Doina Goșa, director Centru de Transfuzii București. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---