Externe

Armistițiul Israel - Hamas, în impas. Organizația istamistă acuză Tel Avivul că ar fi încălcat acordul

schedule 26 nov. 2023, 07:58

Armistițiul Israel - Hamas, în impas. Organizația istamistă acuză Tel Avivul că ar fi încălcat acordul
Foto: Rizek Abdeljawad/Agerpres

Armistițiu Israel - Hamas, ziua 3. Până acum, zilele de pace au adus bucurile în rândul ambelor tabere. Primii 13 ostatici israelieni au ajuns, după 50 de zile, în braţele celor dragi. Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost eliberați și 39 de prizonieri palestinieni, printre ei o tânără care a stat în închisoare timp de 7 ani. Negocierile pentru al doilea grup de ostatici israelieni sunt însă în impas. Hamas acuză Israelul că ar fi încălcat armistițiul. 

Război Israel - Hamas. Armistițiul, în impas

O familie s-a reunit după 45 de zile. Doron și cele două fiice au fost în primul grup de ostatici. Au fost răpite din kibbutzul Nir Oz în dimineaţa de 7 octombrie. 

„Sunt fericit că mi-am recuperat familia. Pot să simt bucurie şi este normal să plâng. Este firea umană. Încă nu sărbătoresc. Nu o să sărbătoresc până când nu o să fie eliberat şi ultimul ostatic”, a declarat Yoni Katz Asher, rudă cu unul dintre ostaticii israelieni eliberaţi.

Tot în primul grup eliberat au fost și Daniela Aloni, cu origini românești, și fiica ei, Amelia. Familia surorii ei este încă ținută ostatică în Gaza.

„Este efectiv o teroare să stai să aştepţi, să vezi dacă numele celui apropiat ţie este pe listă sau nu este pe listă. Membri ai familiilor elliberaţi ieri au rămas acolo. Vă daţi seama ce tortură este asta pentru cei rămaşi şi pentru cei veniţi”, a declarat David Maxim.

La noi în țară, comunitatea evreiească îşi arată sprijinul pentru familiile greu încercate. „Noi ne-am fi dorit, de fapt, să luam cu noi cei 30 şi ceva de copii şi să îi plimbăm cu noi prin Bucureşti. Nu putem pentru că deocamdată sunt în tuneluri prin Gaza, legaţi la ochi, păziţi de oameni înarmaţi. Lumea noastră nu e întreagă, ne lipsesc 30 şi ceva de copii”, a declarat David Maxim, potrivit Observator.

Sărbătoare a fost și în Palestina. Malak Salman, una dintre cei 39 de prizonieri eliberați, a fost arestată acum șapte ani, când avea 16 ani, pentru că a încercat să înjunghie un polițist în Ierusalim. 

„Faptul că sunt alături de familia mea mă umple de fericire, dar este o fericire pătată de tristețe, deoarece eliberarea noastră din închisoare s-a făcut cu prețul vieților martirilor și al inocenței copiilor”, a declarat Aseel Munir al-Titi, prizonier palestinian eliberat. 

Tot azi-noapte, doi palestinieni au fost executaţi şi arătaţi în piaţa publică. Aceștia erau suspecţi că ar fi colaborat cu israelienii.

Palestinienii vor să profite de pauza de război

Armistițiul a început vineri la ora 07:00 ora locală (și ora României) și ar trebui să dureze patru zile, spuneau ambele părți la începutul acordului. Este prima pauză în cele 48 de zile de război. Ambele părți spun însă că pauza este una temporară. 

„O pauză operațională pentru eliberarea ostaticilor nu schimbă nimic. Israelul este încă în război cu Hamas și ne angajăm să ne atingem obiectivele: înfrângerea Hamas și aducerea tuturor ostaticilor noștri acasă”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeline.

Palestinienii încearcă să profite de lipsa bombardamentelor. „Vreau să-mi văd casa. Foarte mulți oameni au venit fără haine, fără bani, fără lucruri de bază. Vrem să le luăm de acolo. Situația este foarte dificilă”, spune Mohammad, un bărbat din Fâşia Gaza. 

Forțele Israelului i-au avertizat pe civili că nordul Fâșiei Gaza va fi în continuare o zonă de conflict periculoasă. 11 oameni au fost transportaţi la spital, iar alţi 2 au murit pe loc, după ce trupele israeliene ar fi tras asupra lor. Între timp, cei 12 cetățeni români și familiile lor evacuați miercuri din Fâșia Gaza au ajuns la București cu o cursă operată de Tarom. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---