Externe

Președintele SUA, Joe Biden, anticipează încetarea focului în Fâșia Gaza în viitorul apropiat

schedule 27 feb. 2024, 10:29

Președintele SUA, Joe Biden, anticipează încetarea focului în Fâșia Gaza în viitorul apropiat
Foto: Hamara/Shutterstock
Joe Biden speră într-o încetare a focului în Gaza, cu negocieri avansate mediate de SUA, Qatar și Egipt.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a exprimat speranța că va avea loc o încetare a focului în Fâșia Gaza până la începutul săptămânii viitoare. Într-o serie de declarații făcute în timpul unei vizite la New York, Biden a menționat că, potrivit consilierului său pentru securitate națională, negocierile sunt într-un stadiu avansat, deși acordul final nu a fost încă atins.

Discuțiile pentru pace sunt mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, care încearcă să ajungă la un compromis între Israel și Hamas. Un plan propus în ianuarie de către mediatori prevede un armistițiu de șase săptămâni, eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și intrarea unei cantități mari de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza.

Israelul a condiționat armistițiul de eliberarea tuturor ostaticilor și a avertizat că un acord nu ar semnifica sfârșitul conflictului. Pe de altă parte, Hamas solicită o încetare completă a focului și retragerea trupelor israeliene, precum și sfârșitul blocadei impuse de Israel din 2007.

Negocierile au înregistrat progrese, cu Hamas renunțând la unele dintre cerințele sale cheie, conform unui oficial din administrația Biden. Se așteaptă ca un eventual acord să fie implementat în mai multe etape, care ar putea include eliberarea unui grup de ostatici israelieni în schimbul unui număr mai mic de prizonieri palestinieni.

O pauză în lupte ar permite livrarea de ajutoare în Gaza, unde situația umanitară este critică. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat că orice acord de armistițiu nu ar exclude posibilitatea unei invazii terestre în Gaza.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---