Externe

Joe Biden și Xi Jinping au discutat despre Taiwan și Rusia într-o convorbire telefonică de aproape două ore

schedule 03 apr. 2024, 06:44

Joe Biden și Xi Jinping au discutat despre Taiwan și Rusia într-o convorbire telefonică de aproape două ore
Foto: Shutterstock
Biden și Xi au discutat despre Taiwan, Rusia și comerț, subliniind importanța păcii și avertizând asupra riscurilor conflictului.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și liderul chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică de o oră și 45 de minute, în care au abordat mai multe subiecte sensibile, inclusiv situația din Taiwan și Rusia. Casa Albă a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan și a libertății de navigație în Marea Chinei de Sud. Xi Jinping a avertizat că relațiile dintre China și SUA ar putea aluneca spre conflict sau confruntare dacă SUA continuă să suprime dezvoltarea comercială și tehnologică a Chinei.

Administrația Biden a impus interdicții privind vânzarea anumitor tehnologii către companiile chineze, motivând riscuri la adresa securității naționale. În replică, Beijingul a acuzat SUA că folosesc problemele economice și comerciale ca armă. Biden a asigurat că SUA vor preveni utilizarea tehnologiilor americane avansate pentru a submina securitatea națională, fără a limita comerțul și investițiile în mod nejustificat.

Discuțiile dintre cei doi lideri au inclus și teme precum sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang și denuclearizarea peninsulei coreene. De asemenea, Biden a avertizat China cu privire la escaladarea confruntărilor din Marea Chinei de Sud.

În ciuda tensiunilor, relațiile dintre cele două superputeri au arătat semne de îmbunătățire, cu eforturi de ambele părți pentru a restabili canalele de comunicare. În urma convorbirii, Casa Albă a transmis că liderii au salutat eforturile în curs de desfășurare pentru a menține canale deschise de comunicare și pentru a gestiona relația prin diplomație la nivel înalt și consultări la nivel de lucru.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9762 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6699 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.7698 RON
-0.00210
HUF
HUF: 1.2629 RON
-0.00260
BGN
BGN: 2.5443 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.1198 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---