Externe

SUA și UK, atacuri cu avioane și rachete Tomahawk împotriva țintelor Houthi din Yemen. Liderul rebelilor: „Cea mai mare prostie din istoria lor”

schedule 12 ian. 2024, 08:32

SUA și UK, atacuri cu avioane și rachete Tomahawk împotriva țintelor Houthi din Yemen. Liderul rebelilor: „Cea mai mare prostie din istoria lor”
Foto: Shutterstock/Twitter OSINTtechnical

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ținte din Yemen având legătură cu rebelii Houthi și a spus că operațiunea a fost întreprinsă împreună cu UK, cu sprijin de la Australia, Bahrain, Canada și Țările de Jos, ca „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaționale în Marea Roșie. Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie „îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen „au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, conform BBC

Avioane de război americane și britanice atacă ținte Houthi în Yemen. Joe Biden confirmă 

Armata SUA și cea UK au lansat joi lovituri împotriva mai multor ținte Houthi în zonele controlate de acești rebeli în Yemen, un răspuns puternic după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat gruparea militantă susținută de Iran că va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra transportului comercial din Marea Roșie. 

„Astăzi, la indicaţiile mele, forţele militare americane - împreună cu Regatul Unit şi cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei şi Ţărilor de Jos - au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ţinte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat preşedintele Joe Biden într-un comunicat publicat de Casa Albă.
„Aceste lovituri sunt un răspuns direct la atacurile fără precedent ale rebelilor Houthi împotriva navelor maritime internaţionale din Marea Roşie - inclusiv la utilizarea de rachete balistice anti-navă, pentru prima dată în istorie”, a subliniat preşedintele SUA.
„Aceste atacuri au pus în pericol personalul american, marinarii civili şi partenerii noştri, au pus în pericol comerţul şi au ameninţat libertatea de navigaţie. Mai mult de 50 de naţiuni au fost afectate în 27 de atacuri asupra transportului maritim comercial internaţional. Echipaje din peste 20 de ţări au fost ameninţate sau au fost luate ostatice în acte de piraterie.
Peste 2.000 de nave au fost nevoite să se abată mii de mile pentru a evita Marea Roşie - ceea ce poate cauza întârzieri de săptămâni în ceea ce priveşte transportul produselor”, a arătat Joe Biden, care a completat că toate acestea au culminat la 9 ianuarie, când rebelii Houthi au lansat cel mai mare atac de până acum vizând direct nave americane. 

Joe Biden a menționat că, în cazul loviturilor de joi noapte, a fost vorba despre o „acțiune defensivă”, care vine în urma unei campanii diplomatice extinse și a escaladării atacurilor din partea Houthi împotriva navelor comerciale. 

„Aceste lovituri ţintite reprezintă un mesaj clar că Statele Unite şi partenerii noştri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru şi nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume”, a spus Joe Biden. 
„Nu voi ezita să iau măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii şi libera circulaţie a comerţului internaţional, dacă va fi necesar”, a avertizat şeful Casei Albe.

Cum s-a desfășurat atacul

Conform CNN, loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă și rachete Tomahawk. Peste o duzină de ținte Houthi au fost atacate cu rachete lansate de pe platforme aeriene, de suprafață și submarine. 

Printre țintele vizate s-au numărat sisteme radar, depozite și locuri de lansare a dronelor, depozite și locuri de lansare a rachetelor balistice și depozite și locuri de lansare a rachetelor de croazieră. 

Loviturile sunt un semn îngrijorător cu privire la amenințarea la adresa unuia dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Preț de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care deja fierbe. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de SUA să acţioneze.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---