Politic Știri externe

Joe Biden, anunț important pentru România la summit-ul G7 din Japonia

schedule 21 mai 2023, 18:05

Joe Biden, anunț important pentru România la summit-ul G7 din Japonia
Gints Ivuskans / Shutterstock

Președintele Joe Biden, a declarat în cadrul summit-ului G7 din Japonia că SUA intenționează să acorde un sprijin financiar în valoare de 99 de milioane de dolari României pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR).

Joe Biden, veste importantă pentru România

Joe Biden a declarat în cadrul summit-ului din Japonia că va oferi un sprijin financiar României pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici (SMR). Banca pentru Import-Export a Statelor Unite (EXIM) a emis o scrisoare pentru un sprijin financiar în valoare de până la 99 de milioane de dolari către RoPower Nuclear SA.

Ajutorul este pentru prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din România care va folosi tehnologia companiei americane NuScale Power şi serviciile de inginerie şi construcţii ale Fluor Corporation, fondurile fiind destinate studiilor de proiectare.

Alături de manifestările de interes din partea partenerilor publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, sprijinul financiar pentru proiect ajunge până la 275 de milioane de dolari, potrivit unei informații publicate de Casa Albă, cu privire la Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale la Summit-ul G7.

Un potenţial ajutor de până la 1 miliard de dolari

Pe lângă angajamentele americane și împreună cu noile angajamente din partea României, acestea sunt susțin achiziţia de materiale cu timp lung de fabricaţie, finalizarea analizei de inginerie şi proiectare front-end (FEED), furnizarea de experţi în managementul proiectelor şi activităţile de reglementare ale centralei.

De asemenea, DFC şi U.S. EXIM au emis scrisori de interes pentru un potenţial ajutor de până la 1 miliard de dolari, respectiv 3 miliarde de dolari, pentru implementarea acestor proiecte.

În momentul în care va fi construită, centrala cu SMR va fi o cale deschisă pentru noi tehnolofii energetice inovatoare, va cpntribui la accelerarea tranziţiei către energia curată, va crea mii de locuri de muncă şi va consolida securitatea energetică europeană, iar în acelaşi timp va respecta cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare.

SONDAJ

Susțineți o grevă a medicilor?

Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!
EUR
EUR: 4.9696 RON
-0.00560
USD
USD: 4.6562 RON
-0.02600
GBP
GBP: 5.7565 RON
-0.00850
HUF
HUF: 1.3383 RON
0.00140
BGN
BGN: 2.5409 RON
-0.00290
CHF
CHF: 5.1125 RON
0.01590
Convertor valutar

Rezultat: ---