Externe

Armistițiul Israel - Hamas s-a încheiat, războiul se reia. Armata israeliană anunță că a reînceput atacurile asupra Fâșiei Gaza

schedule 01 dec. 2023, 10:30

Armistițiul Israel - Hamas s-a încheiat, războiul se reia. Armata israeliană anunță că a reînceput atacurile asupra Fâșiei Gaza
Foto: MOHAMMED SABER/AGERPRES

Armata israeliană a anunțat, vineri, că au reluat atacurile asupra Fâșiei Gaza, acuzând gruparea Hamas că a încălcat termenii armistițiului trăgând spre Israel, conform CNN. La câteva minute după ce armistiţiul de o săptămână dintre Israel şi Hamas s-a încheiat, vineri, vehicule militare israeliene trăgeau în nord-vestul enclavei. 

Războiul Israel-Hamas se reia, armistițiul s-a încheiat

Cu o oră înainte de termenul-limită de vineri, sistemul de apărare anti-aeriană al Israelului a interceptat o rachetă lansată din Fâşia Gaza, a anunţat Armata israeliană. Nu se ştie cine a lansat această rachetă.

„Hamas a încălcat pauza operațională și, în plus, a tras în direcția teritoriului israelian. IDF a reluat lupta împotriva organizației teroriste Hamas în Gaza", a transmis armata israeliană.

Armistiţiul, care a intrat în vigoare vinerea trecută, urma să expire la ora locală 7 a.m. Joi, a fost anunțată prelungirea pentru a șaptea zi. 

Negociatorii din Egipt și Qatar au insistat pentru a prelungi armistițiul pentru încă două zile, pentru a obține eliberarea altor ostatici și prizonieri palestinieni și a permite livrarea de noi ajutoare în Gaza, a transmis Serviciul de Informații de Stat din Egipt.

Oficialii israelieni au afirmat, de mai multe ori, că o condiție pentru a prelungi pauza în războiul Israel - Hamas este ca gruparea islamistă să elibereze zilnic 10 femei și copii ținuți ostatici.

Potrivit termenilor înțelegerii, Israelul eliberează trei palestinieni pentru fiecare ostatic israelian eliberat. În timp ce se profila expirarea armistiţiului, atât Israelul, cât şi Hamas au indicat că sunt pregătite ca luptele să fie reluate.

„Ar trebui să fim pregătiţi pentru o trecere rapidă la lupte la scară largă în orice moment, azi, mâine, la orice moment. De îndată ce vom maximiza acţiunea de returnare a ostaticilor vom relua luptele aprige în întreaga Fâşie Gaza”, a declarat, joi, ministrul Apărării din Israel, Yoav Gallant.

În cele şapte zile de armistițiu, 80 de israelieni – în principal femei şi copii, între care unii cu dublă cetăţenie – şi alte 24 de persoane, cetăţeni străini, au fost eliberaţi. O altă persoană cu dublă cetăţenie a fost eliberată în afara înţelegerii. Până joi, 240 de palestinieni au fost eliberaţi din închisorile israeliene – în principal femei şi minori.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00080
USD
USD: 4.6364 RON
-0.00790
GBP
GBP: 5.7883 RON
-0.00790
HUF
HUF: 1.281 RON
-0.00300
BGN
BGN: 2.5438 RON
0.00040
CHF
CHF: 5.0974 RON
-0.00440
Convertor valutar

Rezultat: ---