Externe

Tensiuni diplomatice între Ucraina și Vatican în contextul războiului cu Rusia

schedule 12 mar. 2024, 08:24

Tensiuni diplomatice între Ucraina și Vatican în contextul războiului cu Rusia
Foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock
Ucraina critică apelul Papei la negocieri cu Moscova, afirmând că nu va ceda în fața Rusiei, în ciuda tensiunilor diplomatice și militare.

Ucraina a convocat pe trimisul Vaticanului în ţară, Visvaldas Kulbokas, pentru a exprima dezamăgirea față de recentele declarații ale Papei Francisc, care a îndemnat la negocieri cu Moscova. Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat în care critică apelul Papei la ridicarea "steagului alb" și la negocieri, acuzându-l că ar încuraja ignorarea dreptului internațional și ar legitima "dreptul celui mai puternic".

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat ferm la comentariile Suveranului Pontif, asigurând că Ucraina "nu va ridica niciodată steagul alb" în fața Rusiei. În urma confuziei provocate de folosirea expresiei "steag alb" într-un interviu, biroul de presă al Papei a clarificat că acesta se referea la încetarea ostilităților și armistițiul cu scopul de a negocia, nu la o predare.

Această tensiune diplomatică survine în contextul în care Ucraina continuă să se confrunte cu agresiunea militară a Rusiei, marcată recent de un atac cu bombă ghidată asupra unui bloc de apartamente din Harkov, care a provocat un incendiu, dar fără victime. În plus, generalul Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, a anunțat pregătiri pentru o "operațiune serioasă în Crimeea", în timp ce Germania investighează scurgeri de informații militare către Rusia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---