Externe

Israel: Hamas i-ar fi drogat pe ostatici ca să pară „fericiți” la eliberare. Războiul s-a mutat în sudul Fâșiei Gaza

schedule 06 dec. 2023, 10:03

Israel: Hamas i-ar fi drogat pe ostatici ca să pară „fericiți” la eliberare. Războiul s-a mutat în sudul Fâșiei Gaza
Foto: MAXIM SHIPENKOV/AGERPRES

Hamas i-ar fi drogat pe ostatici ca să pară „fericiți” la eliberare, acuză Israelul. Între timp, trupele israeliene continuă să înainteze în Fâşia Gaza. Armata spune că marți a fost cea mai intensă zi de lupte de la începutul războiului. 

Israelul acuză că Hamas i-ar fi drogat pe ostatici ca să pară „fericiți” la eliberare

Între timp, Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu familiile celor care nu au reușit să scape din iad. Premierul le-a spus rudelor că nu există nicio posibilitate, în acest moment, să îi aducă pe toți acasă. Declarația a stârnit furie în rândul celor prezenți. 

Israelul apelează însă la o soluție radicală pentru a scăpa de teroriștii Hamas. Conform Wall Street Journal, militarii sunt gata să inunde tunelurile folosite de terorişti.

IDF: Hamas îi droghează pe ostatici

Hamas i-a drogat pe ostatici înainte de a-i elibera, în timpul armistițiului din războiul din Fâșia Gaza, pentru ca aceștia să aibă un aer „liniștit și fericit”, cu calmante tip clonazepam, a acuzat marţi în Parlament o reprezentantă a Ministerului israelian al Sănătăţii, Hagar Mizrahi.

Trebuie menționat că instituția nu a precizat dacă acest lucru a fost stabilit pe baza unor analize sanguine sau mărturii, conform AFP.

Şefa Direcţiei de Medicină Generală Hagar Mizrahi a declarat în Parlament că calmante de tip clonazepam - cunoscute sub numele de Clonex în Israel - le-au fost date unor persoane luate ostatice în timpul atacului Hamas în Israel din 7 octombrie.

„Ei le-au dat pastile de Clonex pentru ca să pară liniştiţi şi fericiţi înainte de a-i preda (Comitetului Internaţional al) Crucii Roşii”, a declarat el în faţa membrilor Comisiei Sănătăţii.

Aceasta nu a menționat dacă acest lucru a fost stabilit în baza unor analize sanguine sau unor mărturii. „Ei le-au dat să mănânce un pic mai mult chiar înainte de eliberare, pentru ca să iasă din captivitate într-o fromă mai bună”, a adăugat ea.

În săptămâna de armistițiu au fost eliberați 105 ostatici, dintre care 80 israelieni, în schimbul eliberării a 240 de deținuți palestinieni închiși în Israel, în cadrul unui acordu între Israel și Hamas, încheiat cu sprijinul Qatarului, principalul mediator. 

Alţi cinci ostatici au fost eliberaţi înaintea armistiţiului. Potrivit armatei israeliene, 138 de persoane sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---