Social

Alți 86 de români au scăpat din Gaza. Au ajuns la București în această dimineață

schedule 14 nov. 2023, 09:31

Alți 86 de români au scăpat din Gaza. Au ajuns la București în această dimineață
Foto: MAE

Aşteptarea a luat sfârşit pentru alţi 86 de români. Aceștia au scăpat din infernul din Fâșia Gaza, ajungând la București în această dimineață. În Fâşie luptele care se dau sunt crâncene, iar cele două mari spitale de acolo nu mai funcţionează. Într-o altă unitate sanitară, la subsol, armata israeliană a găsit un centru de comandă Hamas.

MAE: Alți 86 de români au scăpat din Fâșia Gaza

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, 14 noiembrie 2023, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, 86 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Națională TAROM.

Cei 86 de cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 12 noiembrie 2023, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcați spre România”, se arată în comunicatul MAE.

La mai bine de o lună de la începerea războiului Israel - Hamas, dorința altor 86 de români a devenit realitate. Au reușit să scape din infern. După săptămâni întregi în care frica a predominat, aceștia au reușit să treacă duminică seară în Egipt. 

„Până acum, aproximativ 220 de cetăţeni români şi membri ai familiilor lor au fost evacuaţi în siguranţă din Gaza”, a declarat Luminiţa Odobescu, ministrul de Externe. 

Dar în Gaza rămân alţi cel puţin 80 de români care vor să fie aduşi şi ei în România. Oficialii de frontieră din Egipt spun că numai ieri peste 560 de cetăţeni străini au reuşit să treacă graniţa din Fâșia Gaza. 

În acest timp, armata israeliană a efectuat un raid al spitalului Rantisi aflat în Gaza. Imaginile publicate arată un tunel subteran aflat foarte aproape de locul unde copii sunt trataţi, iar, la subsol, soldaţii au dat peste unul dintre centrele de comandă Hamas. 

„Vreau să înţelegeţi. Acest timp de echipament este un echipament pentru o luptă uriaşă. Acestea sunt dispozitive explozive, acestea sunt veste, veste cu materiale explozive”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

Au fost găsite inclusiv grenade, puști de asalt AK-47 şi lansatoare de rachete, dar şi dovezi cum că ostaticii ar fi fost ţinuţi pentru o perioadă acolo. 

„Haine de femeie şi o funie lângă picioarele scaunului. Este un biberon. Este un biberon într-un subsol, pus deasupra unui semn al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană. În altă cameră, armata a descoperit şi un calendar. 
„Această listă, scrisă în arabă, spune că ei se află într-o operaţiune împotriva Israelului, începută pe 7 octombrie”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata israeliană.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---