Locale Social

Avalanșă în Munții Rodnei. Un turist străin a murit, iar alți doi au scăpat cu viață

schedule 23 feb. 2023, 16:24

Avalanșă în Munții Rodnei. Un turist străin a murit, iar alți doi au scăpat cu viață
Mikadun / Shutterstock

O avalanșă s-a produs în masivul Rodnei, zona Borșa. Salvamont România a anunțat că un grup de turiști străini au fost surprinși de avalanșă în timpul ce se aflau la schi. O persoană a decedat, iar alte două au reușit să supraviețuiască.


Un turist a murit în urma unei avalanșe din Munții Rodnei

Potrivit ISU Maramureș, un grup de turiști străini se aflau la schi în munții Rodnei, zona Borșa. O avalanșă masivă i-a luat prin surprindere, în urma căreia o persoană a decedat. Alte două persoane au fost găsite în viață și au fost evaluate de personalul medical prezent la fața locului. Victimele au scăpat ca prin urechile acului, starea lor de sănătate fiind satisfăcătoare.

Sabin Cornoiu, președintele Asociației Salvamont România, a declarat că cel care a dat alarma a fost un turist polonez. Bărbatul a anunțat că o persoană ar fi decedat. Autoritățile au intervenit prompt și au trimis o echipă de salvatori care au pornit imediat în căutarea lor. De asemenea, a fost trimis și un elicopter pentru operațiunea de salvare.

Avalanșa a avut loc în apropierea pârtiei olimpice, pe unul dintre versanții opuși, fără legătură cu pârtia. Cornoiu a mai menționat că în acest moment toți munții din România prezintă risc de avalanșă din cauza stratului mare de zăpadă care a căzut de curând și urmat de temperaturile mult mai mari față de cele reprezentative pentru această perioadă.

Campionatul Național de Schi Alpin FIS al României Seniori și Juniori la Borșa

Pe de altă parte, edilul din Borșa, Ioan Sorin Timiș, spune că grupul de turiști polonezi se aflau în zonă cu snowmobile, și nu la schi cum se precizase inițial.

”Trei polonezi au mers cu snowmobilele în Pasul Prislop. Au fost surprinși de avalanșă, iar din pacate unul dintre ei a decedat, ceilalți doi au reușit să iasă singuri din zăpadă. Echipa Salvamont Borșa se deplasează acum pentru recuperarea lor, ca să-i aducă la bază. Un elicopter SMURD survolează zona să vadă dacă nu sunt și alte pericole de avalanșă”, a spus primarul din Borșa, Ioan Sorin Timiș.

În aceste zile, la Borșa are loc Campionatul Național de Schi Alpin FIS al României Seniori și Juniori U18 și U21, ediția 2023.



SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---