Meteo

Revine gerul în România. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius, apoi vor face un alt salt

schedule 29 ian. 2024, 07:53

Revine gerul în România. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius, apoi vor face un alt salt
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Un nou val de aer polar îngheață România. Viscolul și vântul puternic au pus deja stăpânire pe mai multe județe din Banat, Oltenia, Transilvania și Muntenia, după codul galben emis de Administrația Națională de Meteorologie(ANM). Avertizarea a expirat în weekend, dar nu scăpăm de ger, pentru că vremea extremă se întoarce. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius în depresiuni, iar la București vor fi doar patru grade. 

Pe Transalpina s-a lucrat la foc continuu în weekend. Rafale de 120 de kilometri pe oră au spulberat zăpada și au ridicat o barieră de negură, vizibilitatea scăzând sub 10 metri. La Bâlea Lac, cabanele au fost înghițite de nămeți, iar temperatura resimțită a coborât la minus 15 grade Celsius. Pe Vârfu Omu a ajuns la minus 20. 

Salvamontiştii ne avertizează, în munţii Bucegi este risc enorm de avalanşă - turiştii nu au voie să se aventureze pe traseele de creastă. 

Pe șoselele din Brașov, sâmbătă, vizibilitatea a fost sub 50 de metri, iar conducătorii auto au fost nevoiți să meargă cu viteză redusă. 

De azi-noapte, gerul a revenit. Temperaturile se vor apropia de minus 20 de grade Celsius în depresiuni și la București vor fi doar patru grade Celsius. 

ANM a emis duminică o avertizare nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabilă în orele următoare la altitudini înalte din două județe. 

Până la ora 16:00, în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 90 - 100 km/h. 

„Vom avea alternanţe, de la o zi la alta, de la o regiune la alta şi de la o noapte la alta. Şi mai importante sunt temperaturile de pe parcursul nopţii, pentru că spuneam, acestea vor varia de la o noapte la alta, în funcţie şi de cât de repede se duc norii de pe cer şi în funcţie de influenţa stratului de zăpadă, unde cerul va fi mai degajat şi unde vom avea şi strat de zăpadă, vom avea temperaturi negative, iar acolo vom înregistra cele mai mici valori de pe parcursul nopţii.
Oricum, vorbim de temperaturi preponderent negative, doar pe ici, pe colo, mai ales pe partea de sud-vest, în primele nopţi vom avea temperaturi pozitive, undeva până la 2-3 grade”, a declarat Diana Giurgiu, meteorolog, pentru Observator

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---