Un vortex polar lovește Europa. Vine în România, de luni
Frigul se va accentua și din cauza unui ciclon format în Marea Neagră, susțin specialiștii, care se așteaptă ca episodul să dureze până la finalul săptămânii.
Vortexul polar, care a pus deja stăpânire pe sudul Europei, va fi prezent la noi în țară de luni, 3 aprilie. Temperaturile vor scădea și cu 15 grade Celsius, comparativ cu normalul perioadei. Experții meteo se așteaptă ca frigul să se întețească începând din noaptea de luni spre marți.
„Următoarele zile vor aduce o vreme severă. Pe de o parte din cauza pătrunderii unei mase de aer foarte rece, un aer polar. Pe de altă parte, din cauza evoluției unui ciclon generat în Marea Mediterană. Marți așteptăm maxime între 2 și 10 grade, iar miercuri probabil că nu mai mult de 7 grade la nivelul întregii țări.
Precipitații mixte în jumătatea de nord a țării, iar la munte, îndeosebi în zonă înaltă, ninsori care vor favoriza depunerea unui strat proaspăt de zăpadă”, a declarat Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.
Inundații în multe zone din România
Între timp, ploile din ultimele ore au provocat inundații în județul Caraș-Severin. Peste noapte, din munți s-au revărsat torenți peste străzile și gospodăriile din Bocșa. Echipele de intervenție au folosit două motopompe și un excavator ca să scoată apa din curțile localnicilor.
Citește și:
ANM, avertizare de vreme rea în toată țara: ploi torențiale, descărcări electrice și grindină
Se schimbă vremea. Cât mai stă deasupra României vortexul polar venit din nordul Europei
Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben în majoritatea regiunilor!
Până luni, la prânz, zone din Timiș și Caraș-Severin sunt sub cod portocaliu de inundații. Locuitorii din mai multe comune au fost avertizați prin mesaje Ro-Alert să se pună la adăpost. În Transilvania este cod galben, iar în Arad a căzut grindină, în timpulei unei furtuni.
Vortexul polar aduce ninsori în România
Conform unor estimări, în ultimele zile ale intervalului, vortexul polar ar putea aduce în România ninsori puternice, așa încât stratul de zăpadă ar putea ajunge chiar și la 100 de centimetri în zona montană.
Totodată, estimările meteorologice arată un strat de zăpadă de aproape 20-30 de centimetri pentru zona de sud-vest a teritoriului, cât și în zona de vest. Mai mult, un strat de zăpadă de aproximativ 15 centimetri s-ar putea depune și în zona de nord și nord-est a României
Citește și:
Atenție: Temperaturile extreme lovesc 10 județe și Bucureștiul!
Canicula persistă în ciuda ploilor torențiale de aseară! Află detalii...
Director ANM: „Vremea va fi deosebit de rece”
„Această primăvară este una foarte capricioasă şi ne aduce, săptămâna viitoare, un nou episod cu temperaturi scăzute. Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii.
Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim şi despre forma precipitaţiilor pentru că, începând de mâine noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri.
Se vor aduna cantităţi imporante de precipitaţii, deci atenţie şi la mesajele care vor veni dinspre colegii hidrologi. Vorbim de o perioadă cu un cer mai mult noros, temperaturile nu vor scădea foarte mult pe parcursul nopţilor, dar vor fi însă şi valori negative, mai ales în partea de nord, centru şi vest a teritoriului.
Nu vor lipsi astfel de valori nici în celelalte regiuni. Sigur că, în aceste condiţii, se poate produce îngheţ la sol. Temperaturile sunt foarte periculoase pentru livezi, în general pentru ce a început acum să crească, iar din păcate veştile nu sunt bune pentru întreaga săptămână.
Rămânem cu această masă de aer rece care cuprinde nu numai zona ţării noastre, ci şi mare parte a Europei. De altfel, în ultimele zile, în partea de vest, de sud-vest, sud a continentului nu a fost foarte cald. Noi am fost ceva mai feriţi, dar vom fi influenţaţi de masa de aer rece”, a declarat directorul executiv al ANM.