Meteo

Se schimbă vremea. Cât mai stă deasupra României vortexul polar venit din nordul Europei

schedule 17 oct. 2023, 08:23

Se schimbă vremea. Cât mai stă deasupra României vortexul polar venit din nordul Europei
Foto: ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Duminică noapte a căzut prima ninsoare din acest sezon. La munte, temperaturile au fost cu mult sub pragul înghețului, iar stratul de zăpadă a ajuns și la 20 de centimetru la altitudini înalte. Un șoc termic au avut mai ales locuitorii din sud, care au încheiat seara cu 20 de grade Celsius și s-au trezit cu doar 7. Dar vremea se va schimba brusc, din nou. Iată cât va mai sta deasupra României vortexul polar venit din nordul Europei. 

Vremea se schimbă brusc. Cât mai stă deasupra României vortexul polar

La peste 2500 de metri altitudine, pe Vârful Omu, vântul a bătut cu 100 de km pe oră. Luni, la 8 dimineața, termometrul arăta minus 13 grade Celsius, dar viscolul aproape că a dublat senzația de frig. 

La Bâlea Lac au fost minus 11 grade Celsius, iar peste noapte s-au adunat 20 de centimetri de zăpadă. Și pe Transfăgărășan a nins, așa că drumarii au scos pe traseu utilajele de deszăpezire. Un strat de zăpadă de 10 centimetri a acoperit drumul. 

Peisaj de iarnă este și în Munții Parâng. Cea mai înaltă șosea din România încă e deschisă pentru turiști, dar recomandarea drumarilor e ca mașinile să fie echipate cu anvelope de iarnă. 

Pe Transalpina au fost, de asemenea, puține grade în termometru, iar vântul puternic a făcut ca temperatura resimțită să fie și mai scăzută. S-a depus și un strat de zăpadă de câțiva centimetri, astfel că drumarii au intervenit cu utilajele pentru ca șoseaua să rămână deschisă.

„S-a acţionat cu material antiderapant şi chiar pe anumite porţiuni cu lama am fost nevoiţi să acţionăm. Sectorul de drum va rămâne deschis pentru că prognozele meteo ne arată o încălzire a vremii”, a transmis Cristi Tudor, DRDP Craiova. 

În Bucovina, câteva ore de ninsoare au adunat 5 centimetri de zăpadă. Şi în Capitală anotimpul s-a schimbat peste noapte; a ploua și a fost frig. 

Schimbarea vremii a fost cauzată de un aer polar venit din nordul Europei. Situația se va schimba, însă, rapid în următoarele zile. Spre finalul săptămânii vor fi din nou temperaturi ca de vară în aproape toată țara. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---