Social

Prețurile cresc de Paști. Un kg de brânză, cât un kg de carne de miel

schedule 27 feb. 2023, 05:36

Prețurile cresc de Paști. Un kg de brânză, cât un kg de carne de miel
Foto: CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO

Brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puțin 40 de lei kilogram pe Paști, aproape cât un kilogram de carne de miel, din cauza inflației. Cașul, urda și telemeaua s-au scumpit și ele. De alfel, prețurile la alimentele de bază cresc puternic și sunt și cu 30-40% mai mari decât anul trecut pe vremea aceasta.

Inflația se va simți puternic de Paște. Un kg de brânză va costa cât unul de carne de miel

În Sibiu, crescătorii de oi au început să scoată la vânzare caș proaspăt și telemea de pe acum. Cantitățile produse, pentru moment, sunt mici, căci laptele este folosit la hrănirea mielor mai mici. 

„Sperăm să fie un an mai bun decât anul trecut, pentru că toată lumea așteaptă să mulgă să scoatem cheltuiala din iarnă. O producție ceva mai mare va fi înainte cu două săptămâni de Paște, pentru că sperăm să dăm mieii la export, fiindcă acolo e baza”, a declarat Livia Voinica, producător lactate din Mărginimea Sibiului, pentru Kanal D. 

În ultima perioadă, prețurile au crescut mult, ceea ce se va reflecta și în costul brânzeturilor. „Oamenii, neavând bani...Nu știm dacă putem să cerem un preț să ne acoperim cheltuielile. Undeva în jur de 40-45 lei kilogramul de caș și telemeaua undeva la 40 de lei”, a completat Livia Voinica.

Din cauza prețurilor mari, clienții de lasă așteptați. „A scăzut vânzarea mai mult de jumătate. Nu mai vine lumea în piață. Prețul corect ar fi mai mari, că toate sunt scumpe, și ciobanii, și tot, dar nu ne dă lumea. Omul se uită la bani și vrea cât mai ieftin să îi dai”, a mai spus un producător de lactate. 

În piețele din Sibiu, un kilogram de caș proaspăt se vinde cu prețuri cuprinse între 35 și 40 de lei, urda se dă cu 20 - 25 de lei, iar telemeaua veche maturată atinge un cost între 50 și 60 de lei kilogramul. Cel mai scump sortiment de brânză este burduful de munte, al cărui preț ajunge la 90 de lei kilogramul. 

Prețurile la alimente de bază, mai mari cu 30-40% decât anul trecut pe vremea aceasta

Inflația din țara noastră a scăzut în luna ianuarie la 15,1%, de la 16,4% la sfârșitul anului 2022, datorită scăderii prețurilor la energie electrică. Analiștii financiari de la Banca Comercială Română (BCR) și consensul analiștilor de la Bloomberg prognozau o inflație de 15,8% la finalul lui ianuarie. 

„Eroarea de prognoză din partea noastră s-a datorat scăderii mai mari decât se anticipase a preţurilor la energie electrică”, notează economiştii de la BCR.

Aceștia au marcat că şi efectul de bază, adică inflaţia mare din ianuarie 2022, cu care se compară cea de la finalul lui ianuarie 2023, a jucat un rol important. 

Cu toate acestea, datele de la Institutul Național de Statistică (INS) arată că cele mai mari 10 creșteri de prețuri sunt toate din zona alimentară, ceea ce înseamnă că persoanele cu veniturile cele mai mici sunt în continuare cele mai lovite de creșterea prețurilor.

Prin urmare, dacă prețul alimentelor se majorează considerabil față de prețul vacanțelor, inflația resimțită de persoanele cu venituri mici este mult mai mare decât cea statistică. Per ansamblu, avansul prețurilor alimentelor a fost de 22,5%. 

Top 10 cele mai mari creșteri de prețuri în ianuarie 2023 vs. ianuarie 2022

Produs -- Inflație (%)

  • Zahăr -- 63
  • Unt -- 47
  • Margarină -- 36
  • Cartofi -- 35
  • Lapte de vacă -- 34
  • Ulei comestibil -- 34
  • Ouă -- 34
  • Brânză de vacă (telemea) -- 33
  • Făină -- 31
  • Brânză de oaie (telemea) -- 29

Potrivit coșului mediu calculat de INS, avansul prețurilor a fost de puțin peste 15% în luna ianuarie a acestui an versul ianuarie 2022.

„Statisticile confirmă tendinţa recentă de atenuare a presiunilor inflaţioniste la început de 2023, evoluţie determinată de disiparea graduală a impactului şocurilor din sfera ofertei şi măsurile implementate pentru contracararea dinamicilor din piaţa de energie, într-un context caracterizat prin acumularea de semnale de ajustare în sfera economiei reale”, a comentat Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania.

Economiștii susțin că inflația în România va ajunge la 8% sau sub această cifră până la sfârșitul anului curent, în linie cu așteptările guvernului. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---