Social

Românii fură „de foame”. Nivelul de trai scăzut îi împinge: „Înregistrăm furturi de bunuri de consum, adică alimente”

schedule 19 feb. 2023, 08:02

Românii fură „de foame”. Nivelul de trai scăzut îi împinge: „Înregistrăm furturi de bunuri de consum, adică alimente”
Foto: 10tv.ro & realitatea.net

Scăderea nivelului de trai din România a adus consecințe grave. Tot mai mulți români au început să fure produse alimentare din magazine. Cele mai multe dintre furturile de acest gen s-au înregistrat în județul Alba. 

Românii au început să fure „de foame”

Inflația i-a găsit neputincioși pe mulți români, care nu își mai permit nici coșul zilnic de cumpărături. Mâncare este din ce în ce mai scumpă, astfel că, din lipsa banilor, din ce în ce mai mulți au început să fure alimente din magazine. În județul Alba, tot mai multe persoane aleg să fure „de foame”. Chiar dacă pagubele nu sunt mari, Poliția se confruntă tot mai des cu asemenea situații. 

Dacă până acum cele mai multe furturi înregistrate în supermarketuri și magazine alimentare erau cele de băuturi alcoolice, 2022 a adus un nou fenomen: cel al furtului de produse alimentare. 

Oamenii legii au admis că furtul de alimente este strâns legat de situația economică a populației care s-a înrăutățit, iar prețurile la alimentele de bază aproape s-a dublat. Unele magazine au început să protejeze cele mai sustrase alimente cu sisteme antifurt.

„Predomină furturile de, să spun aşa, lucruri mărunte. Într-adevăr, avem o creştere la furturile din societăţi comerciale, în special aici sunt furturile de pe rafturi. În ultima perioadă, înregistrăm şi furturi de bunuri de consum, adică alimente.
Dacă până în urmă cu un an-doi predominau furturile de băuturi alcoolice sau de ţigări, în ultima perioadă înregistrăm şi furturi, cu prejudicii mici, e adevărat, de 10, 15, 20, 25 de lei, de bunuri de consum. Adică alimente”, a spus comisarul şef Mihai Rus, adjunctul comandantului IPJ Alba. 

Reprezentanțul IPJ Alba a marcat că ponderea identificării acestor autor este foarte mare din totalul faptelor semnalate. Cele mai multe astfel de furturi au fost înregistrate în zona municipiilor și orașelor mai mari din județ, mai puțin în zona rurală.

Chestionat dacă unii dintre autorii depistați au încercat să își justifice gestul prin acela că „au furat de foame”, polițistul a răspuns că au fost și „situații de acest gen”. Pe rolul instanțelor din Alba sunt judecate multe dosare de furt din magazine.

Prejudiciul este, în general, redus, de câteva zeci sau sute de lei. Se fură produse alimente ce pot fi ascunse în haine, cum ar fi unt, salam, brânză, cașcaval și alte produse alimentare de acest gen. 

SONDAJ

Ați primit primă de Crăciun de la angajator?

Da: 2 voturi
Nu: 17 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

19 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9708 RON
-0.00310
USD
USD: 4.6131 RON
-0.00720
GBP
GBP: 5.7989 RON
-0.00400
HUF
HUF: 1.3042 RON
-0.00470
BGN
BGN: 2.5415 RON
-0.00160
CHF
CHF: 5.2443 RON
0.01700
Convertor valutar

Rezultat: ---