Politic Social

Românii, din ce în ce mai aproape de „visul american”. Semnal legislativ puternic primit din partea Washingtonului pentru a putea călători liberi în SUA

schedule 16 mar. 2023, 11:48

Românii, din ce în ce mai aproape de „visul american”. Semnal legislativ puternic primit din partea Washingtonului pentru a putea călători liberi în SUA
Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Românii sunt tot mai aproape de „visul american”, adică de a călători liber în SUA. Doi senatori au introdus în Senatul SUA un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, conform Ambasadei române la Washington. Ambasadorul Andrei Muraru a subliniat că demersul este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite ale Americii pe acest dosar. 

Românii sunt din ce în ce mai aproape de a călători liber în SUA. Am primit cel mai puternic semnal legislativ din partea Washingtonului

„Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senat şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri, 15 martie 2023, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Iniţiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România”, a anunţat, joi, Ambasada României la Washington.

„Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA şi al României, de a face paşi concreţi în această direcţie.

Nu în ultimul rând, iniţiativa senatorilor americani arată susţinerea şi încrederea de care se bucură România ca partener şi aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. 

Despre Romanian Visa Waiver Act of 2023

Numit „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important, ce marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Proiectul de lege transmite un semnal politic fundamental Executivului american (Departamentul Securității Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. 

„România a ieşit din cenuşa tiraniei sovietice pentru a deveni un membru prosper al comunităţii transatlantice a democraţiilor, NATO şi UE”, a afirmat Richard Durbin, unul dintre iniţiatori.

„România a devenit unul dintre cei mai puternici aliaţi ai noştri din Europa de Est. Au demonstrat un angajament continuu de a susţine idealurile democratice şi sunt membri apreciaţi ai alianţei transatlantice. În timpul vizitei noastre recente în România, a devenit foarte clar în conversaţiile dintre senatorul Durbin, mine şi aliaţii noştri români că extinderea programului Visa Waiver din SUA este un pas firesc pentru a le recunoaşte acţiunile şi a consolida relaţia dintre cele două ţări”, a spus Jeanne Shaheen, care a menţionat găzduirea trupelor americane în România şi ajutorul acordat de România refugiaţilor ucraineni. 

România trebuie să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane

Totodată, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane și de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, după cum sunt prevăzute în Legea americană a imigrării și cetățeniei. 

La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important și activ pe care țara noastră în are în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Oficialii au marcat relația apropiată de aliat puternic al Statelor Unite și au menționat, de asemenea, sprijinul generos acordat refugiaților ucraineni în contextul războiului din Ucraina. 

Ca urmare a vizitei în România, de la finalul lunii februarie, cât și a discuțiilor purtate cu premierul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin și Shaheen au evocat necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, pentru recunoașterea eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susținere a valorilor transatlantice și ca măsură de consolidare a relațiilor româno-americane, a mai precizat Ambadasa României în SUA.

România, Bulgaria și Cipru, singurele state membre UE cu vize SUA

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale UE ale căror vize nu au fost încă eliminare de către SUA. În anul 2014, Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să anuleze vizele pentru Croația și alte țări ale UE ai căror cetățeni trebuiau să aibă documentul pentru a intra în Statele Unite, invocând motivul reciprocității. 

Pentru a putea scăpa de obligativitatea vizei pentru SUA, țărilor li se cere să aibă o rată de refuz de viză mai mică de 3%. Rata refuzului de viză al Croației pentru 2020 a scăzut la 2,69%, în conformitate cu cerințele.

Chiar și așa, includerea finală a unei națiuni în programul de eliminare a vizei, chiar și după îndeplinirea tuturor criteriilor, este la discreția Washingtonului.

Unii aliați ai SUA și state membre UE precum România (10,14%) și Bulgaria (12,52%) avea în 2021 rate de refuz de viză cu mult peste 3%, potrivit Heritage.org. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---