Meteo

Prăpăd în estul țării, după furtuna de zăpadă. 70.000 de oameni au rămas fără curent; școlile din 5 județe sunt închise

schedule 27 nov. 2023, 08:50

Prăpăd în estul țării, după furtuna de zăpadă. 70.000 de oameni au rămas fără curent; școlile din 5 județe sunt închise
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

O furtună de zăpadă a făcut prăpăd în estul țării. În premieră, meteorologii ANM au emis cod roșu în noiembrie. 4 județe sunt guvernate de viscol: Constanța, Brăila, Galați și Tulcea. Au fost mii de apeluri la 112. Mașini blocate în nămeți cu tot cu oameni, autocare răsturnate și 70.000 de oameni rămași fără curent. Școlile din 5 județe sunt închise astăzi

Zăpada viscolită a făcut imposibilă circulația în județele aflate sub cod roșu. Toate drumurile din Constanța, Galați, Brăila și Tulcea au fost închise încă de la primele ore ale dimineții. Autostrada Soarelui a fost blocată şi ea de suluri de zăpadă care au ajuns la un metru înălţime. Rafalele au atins 140 de kilometri pe oră în Dobrogea şi au depăşit 145 de kilometri pe oră în munţii Ţarcul.

Vântul puternic a răsturnat un autocar cu 40 de oameni pe o șosea din Vaslui, iar autoritățile au declanșat planul roșu de intervenție. 16 pasageri au fost duși de urgență la spitalul din Bârlad, unde mulți doctori au fost chemați de acasă pentru a-i îngriji pe răniți. 

Întorși la bază, medicii SMURD au fost solicitați la un alt accident, în celălalt capăt al județului. Două mașini s-au lovit frontal, iar un adolescent de 13 ani a suferit răni grave. 

În Galați, șoselele au fost complet blocate. Nici excavatoarele de mare putere nu au reușit să deschidă drumul. Salvatorii și-au făcut cu greu loc printre nămeți. Zeci de mașini au rămas blocate și pe autostrada spre Constanța. Și la malul mării vremea a fost rea; vântul a atins 100 de kilometri pe oră. Multe cartiere din Constanța nu au avut apă portabilă după ce stațiile de pompare au fost avariate și au rămas fără curent. 

Zeci de mii de oameni au rămas fără curent. „Există aproximativ 70.000 de consumatori care nu beneficiază de energie electrică în 61 de localităţi. Datorită vizibilităţii slabe este dificilă intervenţia acestor echipe”, a declarat Silviu Coșa, prefectul de Constanța.

Codul roșu a creat probleme și pe mare. Două nave au fost aproape de scufundare după ce valurile le-au purtat una în cealaltă. „Am avut nave care au cerut asistenţă. Din păcate, am avut şi o navă a cărei ancoră a grapat, iar aceasta a colizionat cu o alta care se afla în rada interioară a portului”, a declarat Cosmin Dumitrache, şeful Autorităţii Navale Române.

O altă navă, sub pavilion Barbados, a fost la un pas de scufundare. Vasul, aflat în avanpost, s-a izbit de diguri și a cerut ajutor ARSVOM. Misiunea, care nu a durat 9 ore, s-a terminat cu bine. Echipajul nu a fost pus în pericol. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---