Meteo

Noapte de viscol și ninsori în toată România: drumuri închise, maşini înzăpezite şi copaci căzuţi. A fost afectat și mersul trenurilor

schedule 26 nov. 2023, 09:00

Noapte de viscol și ninsori în toată România: drumuri închise, maşini înzăpezite şi copaci căzuţi. A fost afectat și mersul trenurilor
Foto: LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

Aseară, am bifat primul episod de iarnă. Cu toții, căci în aproape toată țara au fost vijelie și ninsori abundente, însoțite de rafale de vânt puternice. Duminică dimineață, Dobrogea a intrat sub cod roșu de viscol, iar în Constanța toate drumurile județene au fost închise. Până acum, s-au înregistrat 50 de apeluri la 112, care anunțau mașini înzăpezite și copaci căzuți. Și mersul trenurilor a fost afectat de condițiile meteo rele. 

Haos în țară după prima noapte autentică de iarnă

UPDATE 09:30: Specialiștii meteo au prelungit valabilitatea codului roșu de viscol. Vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90 - 100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero în județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila. 

Interval de valabilitate: 26 noiembrie, ora 10:00 - 26 noiembrie, ora 16:00

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 90...100 km/h, viscol, vizibilitate redusă spre zero.

Zone vizate: județele Constanța, Tulcea, Galați și Brăila.

Județul Constanța a intrat, duminică dimineață, sub cod roșu de ninsoare și viscol. Peste 30 de utilaje au ieșit pe drumurile județene pentru a curăța carosabilul. Vizibilitatea este și acum redusă, iar vântul bate cu 100 km/h. Sâmbătă seară s-a dat și primul mesaj RO-Alert de vreme severă. Toate drumurile județene au fost închise din cauza vizibilității reduse. 

În această dimineață, au fost semnalate și cinci apeluri la 112. Între comunele Corbu și Săcele, o mașină a derapat și a ajuns în șanț. Șase județe sunt acum sub cod roșu de ninsori. În Constanța, mai mulți copaci au căzut și două acoperișuri au fost smulse de vântul puternic.

50 de turiști au fost salvați de către salvamontiști, după ce au rămas blocați pe creasta Parângului Mic. Oamenii au alertat autoritățile după ce au văzut că s-a întunecat și nu mai pot coborî. 

O echipă de salvatori montani a mers după ei. Tot grupul a ajuns în siguranță, în stațiunea Parâng. În zonă a fost emis un cod portocaliu de vreme severă, conform Observator.

Strat de zăpadă de 30 cm la Rânca

În stațiunea Rânca, unde ninge de mai bine de două zile, stratul de zăpadă depășește 30 de centimetri, iar pe Drumul Național 67C, care duce spre stațiune, mai multe utilaje au ieșit pentru a curăța drumul. 

Și în mai multe județe din Moldova a nins. În Bacău a fost cod portocaliu de viscol, iar în comuna Sascut un autotren a derapat, apoi s-a răsturnat și a ajuns în șanț. Șoferul ar fi adormit la volan.

În Suceava a fost cod galben de ninsori și a toată neaptea au căzut fulgi din cer. În comuna Sadova, șoseaua a fost acoperită cu un strat de omăt de un centimetru, așa că aici au ieșit mai multe utilaje pentru a elibera drumul de zăpadă.

La Brașov a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar în jur de 100 de utilaje au ieşit pe sectoarele de drumuri naţionale, după ce a nins ore în şir. Însă viscolul a afectat și mersul trenurilor. Unele călătorii au fost suspendate, îndeosebi pe ruta București-Constanța și Buzău-Constanța. De asemenea, porturile din Constanța și Midia au fost complet închise din cauza vântului puternic. 

Probleme în București

Frontul rece al ciclonului venit în Marea Neagră a transformat ploile în ninsoare, sâmbătă noapte, chiar și în Capitală, unde ninge și la ora actuală. Deși aici nu s-a depus zăpada, primii fulgi de nea le-au adus probleme șoferilor. 

Un bărbat a pierdut controlul volanului pe Șoseaua Doamna Ghica și a dărâmat un stâlp de electricitate. Pasagerul a fost rănit ușor și a fost îngrijit de medici la fața locului. Pompierii au înlaturat cu dificultate stâlpul de pe carosabil, iar în tot acest timp traficul a fost blocat.

Sâmbătă seară, au fost convocate comandamentele de iarnă la nivelul ministerelor, pentru a pregăti măsuri de intervenţie dacă situaţia o va impune având în vedere avertizările meteorologice.

11 județe din estul țării sunt sub cod portocaliu de ninsori și viscol până azi, la ora 16:00. Rafalele de vânt vor atinge și 110 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă până la 50 de metri. Drumarii recomandă șoferilor să evite deplasările care nu sunt urgente. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---