Meteo

ANM: Două coduri roșii de caniculă. Zonele unde se vor resimți peste 55 de grade

schedule 25 iul. 2023, 07:51

ANM: Două coduri roșii de caniculă. Zonele unde se vor resimți peste 55 de grade
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două coduri roșii de caniculă, pentru prima dată în istorie. Milioane de locuitori din București și nouă județe din sud și est se vor chinui să respire. În Capitală, termometrele se vor apropia de un record nemaiatins de 23 de ani. În ce zone se vor resimți peste 55 de grade Celsius?

ANM a emis două coduri roșii de caniculă

În a treia săptămână de caniculă urmează încă o încercare. Luni, în București au fost 22 de grade Celsius. Marți și miercuri, pe timpul codului de caniculă, vor fi 43 de grade Celsius. Este vorba despre valori prognozate de meteorologi la umbră, pentru că cele din soate pot atinge chiar și 50...55 de grade Celsius. 

Valul de foc va începe de azi, din Oltenia. Avertizarea de caniculă a fost anunțată luni, 25 iulie, zi în care se împlinesc 16 ani de când a fost emis primul cod roșu în țara noastră. În această lună de iulie este vorba despre alte premiere nedorite. 

„Este prima dată în istoria ANM ului când se emit două coduri roşii pentru două zile consecutive. Temperaturile maxime prognozate se vor apropia de maxima absolută înregistrată la Bucureşti în iulie 2000, atunci când s-au atins 42,4 grade”, a explicat Iris Răducanu, meteorolog ANM.

COD ROȘU

  • Fenomene vizate: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;
  • Interval de valabilitate: 25 iulie
  • Zone afectate: În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

Foto: meteoromania.ro

COD ROȘU

  • Fenomene vizate: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;
  • Interval de valabilitate: 26 iulie
  • Zone afectate: În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București

În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Foto: meteoromania.ro

Când se schimbă vremea

Codul roșu de caniculă avertizează că temperaturile extreme afectează pe toată lumea, indiferent de vârstă sau sănătate. Por să apară pene de electricitate sau incendii de vegetație. 

Cel mai greu va fi pentru cei care sunt nevoiți să muncească în aer liber. Ei trebuie să primească între 2 și 4 litri de apă pe zi și echipament de protecție. 

Prin transpirație pierdem foarte multe săruri, apar fenomene de tahicardie, de creștere a pulsului, de scădere a tensiunii arteriale, crampe musculare, amețeli sau chiar leșinuri. 

Nici noaptea nu va fi mai bine, căci temperaturile nu vor coborî sub 24 de grade Celsius. De joi, vremea se va schimba radical. Un val de aer rece va ajunge în țara noastră, iar temperaturile vor scădea și cu 10 grade Celsius. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---