Noaptea Muzeelor la Sate, pentru prima dată în România. Când va avea loc evenimentul

schedule 23 iun. 2023, 15:33

Noaptea Muzeelor la Sate, pentru prima dată în România. Când va avea loc evenimentul
Adriana Sulugiuc / Shutterstock

Premieră pentru Europa. Evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate va avea loc pe data de 2 septembrie, la inițiativa Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. Scopul acestui eveniment este prezentarea potenţialului patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.

Noaptea Muzeelor la Sate în România. Ce pregătește acest eveniment

Eveniment este inspirat din Noaptea Muzeelor, și este o premieră pentru România. Acesta va avea loc pe data de 2 septembrie 2023 şi vine cu o serie de activităţi şi programe educative în mai multe zone din țară, pentru a pune în valoare istoria și patrimoniul din satele și comunele românești.

„Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecţiile, casele memoriale şi obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune şi sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee judeţene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitaţia publică de participare şi bisericilor cu mare valoare de patrimoniu şi celor fortificate, cetăţilor şi palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată şi valoroasă colecţie de artă religioasă, reşedinţelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar şi pensiunilor care doresc să organizeze şi să găzduiască activităţi muzeale sau experimente şi proiecte curatoriale, rezidenţelor de creaţie, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale şi aşa mai departe”, a precizat Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

Entităţile care își doresc să participe la evenimentul din toamnă pot solicita fişa de înscriere printr-un mail la adresa - noaptea_muzeelor@yahoo.com. Perioada de înscrieri este 22 iunie – 25 iulie 2023.

Organizațiile de la Noaptea Muzeelor la Sate vor avea parte de promovare

„Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere şi să se bucure de un patrimoniu cultural mai puţin cunoscut, dar foarte bogat. Evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român şi ale satului românesc. De asemenea, urmăreşte dinamizarea şi valorificarea colecţiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg şi crearea de obişnuinţe culturale care să contribuie la creşterea gradului de alfabetizare culturală şi de atractivitate turistică a mediului rural.

De asemenea, cu ocazia acestui eveniment se va lansa şi un kit pedagogic, gratuit, pentru participanţii interesaţi în organizarea de programe educative pentru copiii şi tinerii din satele şi comunele României.

Kit-ul va cuprinde asistenţă din partea specialiştilor, un pachet cu fişe de programe educative, instrumente şi alte idei pentru implementarea acestora.

Pentru prima ediţie a Nopţii Muzeelor la Sate, organizaţiile care se vor înscrie în program vor avea parte de promovare şi de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---