Social

Magazinele din Capitală ar putea fi aprovizionate doar noaptea. Primăria vrea să evite aglomerația din timpul zilei

schedule 08 dec. 2023, 10:55

Magazinele din Capitală ar putea fi aprovizionate doar noaptea. Primăria vrea să evite aglomerația din timpul zilei
BalkansCat / Shutterstock

Primăria Capitalei vrea să interzică aprovizionarea magazinelor din București pe timpul zilei pentru a evita aglomerația din oraș, provocată de dube. Comercianții însă spun că acest lucru va majora prețurile de la raft.

Magazinele din București ar putea fi aprovizionate doar noaptea

Dubele care aprovizionează magazinele din Capitală cu marfă sunt un real motiv al aglomerației din prima bandă în oraș. Din cauza lor, șoferii pot pierde zeci de minute în trafic. Primăria Capitalei spune că pe timpul nopții asemenea probleme nu ar exista. Astfel, Primăria Capitalei spune că vrea să schimbe programul de aprovizionare al magazinelor din Bucureşti.

Proiectul se află în dezbatere publică, iar începând din luna mai ar urma să intre în vigoare. Astfel, de la 1 mai, cei 10.000 de retaileri din oraş vor recepționa marfă doar noaptea, între ora 10 seara şi 6 dimineaţa. La moment nu există un program, cu excepţia centrului istoric unde aprovizionarea se va face la fel, de la 8 la 10 dimineaţa.

Pentru o comandă mare este nevoie de minim o jumătate de oră pentru a descărca marfa. Pentru noua regulă, patronii magazinelor spun că au nevoie de angajați care să lucreze noaptea și pe care trebuie să îi și plătească în plus. Cheltuielile suplimentare vor creşte preţurile de la raft cu 20%.

Financiar e clar că vor fi modificări. Se vor regăsi în preţ. Avem o problemă si cu zgomotul care se va produce. Avem un program de liniste pe care trebuie să-l respectăm. Vom intra în conflict cu cetăţenii. Sunt convins că destul de mulţi comercianţi vor cam trage obloanele.”, afirmă Cătălin Scarlat, administratorul unui lanţ de minimarket.
„Oamenii nu mai vor să lucreze noaptea. Angajaţii trebuie plătiţi suplimentar, cu sporuri de noapte. Asta duce la creşterea numărului de angajaţi care duce evident la creşterea preţurilor la raft. Sunt şi transportatorii la fel de afectaţi.”, spune Feliciu Paraschiv, asociaţia comercianţilor mici şi mijlocii.

Ce amendă riscă cei care nu vor respecta noua regulă

Oficialii însă spun că aceasta este o soluție bună, mai ales că locuitorii Capitalei au de furcă în fiecare zi cu aglomerația și ambuteiajele care se formează anume din această cauză.

„În final trebuie să ne gândim că cetăţenii municipiului bucureşti sunt cei care suferă cel mai mult. Sunt ore petrecute in trafic care pot fi scutite. Cred că timpul pe care îl redăm oamenilor este mai important decât supărarea unui operator.”, susține Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei

Cei care vor încălca noua regulă vor fi amendaţi cu sume de până la 5.000 de lei. Program modificat vor avea inclusiv maşinile care adună gunoiul din oraş.

Încă din 2011, astfel de reguli sunt deja aplicate la Oradea şi Cluj, astfel că aprovizionarea are loc doar noaptea. La Cluj Napoca, aprovizionarea pe timp de zi este posibilă doar dacă proprietarul magazinului are un loc de parcare special rezervat pentru furnizori.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---