Externe

Hackeri anti-Kremlin atacă sistemul penitenciar rusesc în urma morții lui Alexei Navalnîi

schedule 02 apr. 2024, 09:26

Hackeri anti-Kremlin atacă sistemul penitenciar rusesc în urma morții lui Alexei Navalnîi
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock
Hackeri anti-Kremlin atacă sistemul penitenciar rus după moartea lui Navalnîi, scurgând date și protestând simbolic.

Un grup de hackeri anti-Kremlin a lansat un atac cibernetic asupra sistemului penitenciar rusesc, ca răspuns la moartea disidentului rus Alexei Navalnîi în detenție. Hackerii au accesat o bază de date cu informații despre aproximativ 800.000 de deținuți și rudele acestora, inclusiv adrese de e-mail și numere de telefon. În plus, au modificat prețurile alimentelor vândute de magazinele online ale închisorilor, reducându-le la o rublă, într-un gest simbolic de protest.

Atacul a avut loc la scurt timp după decesul lui Navalnîi, care a survenit pe 16 februarie într-o colonie penală din orașul Kharp, Siberia. Hackerii au distribuit informațiile obținute și au postat mesaje de susținere pentru Navalnîi pe site-ul asociat cu închisorile din Rusia, inclusiv o fotografie a acestuia și a soției sale, Iulia. De asemenea, au avertizat administratorii site-ului să nu șteargă mesajele pro-Navalnîi, iar în urma refuzului, au distrus unul dintre serverele folosite de aceștia.

Aceste acțiuni de hacktivism vin în contextul în care tensiunile dintre Rusia și comunitatea internațională sunt în creștere, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina. Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a 33 de persoane și două entități pentru moartea lui Navalnîi, iar lideri din întreaga lume au condamnat acțiunile Kremlinului. Hackerii, care includ emigranți ruși și ucraineni, au declarat că vor continua să lupte împotriva regimului lui Putin până când Rusia va fi eliberată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---