Social

Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici”

schedule 25 apr. 2023, 08:58

Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici”
Foto: Dan Baciu/Shutterstock

Într-o fabrică de carne din Suceava se lucrează continuu pentru mesele de 1 Mai. Angajații pregătesc 25 de tone de carne pentru grătar, dintre care 15 numai din mici. 

Tone de mâncare trimise românilor din străinătate pentru 1 Mai

„Cel mai mult se caută micii, ceafa pentru grătar, scăriţa, cârnăciorii pentru grătar. Micii au carne de vită, carne de porc, condimente - sare, piper, usturoi şi bicarbonatul care îi face să cească şi să arate atât de frumoşi”, a declarat Daniel Bordei, șef departament calitate.

Prin urmare, producătorii s-au adaptat și acum ne vând toate produsele pentru grătar în aceeași caserolă. Dar odată cu producția a crescut și prețul.

Tarifele sunt mai mari cu 10% la toate preparatele din carne de porc. Însă tradiția e tradiție, deci românii vor căuta micii și carnea de acasă oriunde ar fi în lume.

„De Paşte am trimis 3 tone în Marea Britanie, 3 tone în Iralnda, în Germania, o tonă şi ceva. Îi trimitem doar congelaţi că fac până acolo 2-3 zile. Anul ăsta cred că o să trimitem 8-9 tone pentru 1 mai”, a explicat Alexandru Scheul, manager fabrică pe partea de export. 

Rafturile s-au golit deja în magazinele de la noi, iar mare parte din clienți și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele. „Micii astăzi i-am terminat deja. A fost cerere mai mare. Ne pregătim pentru zilele următoare cu mai multa marfă. Astăzi am rămas surpinsă că s-a golit la galantar, ce a fost, s-a vândut tot.

„Deja avem clienţi care au venit şi au făcut comenzi. Mici şi din toate câte puţin. Mulţi clienşi nici nu ne întreabă preţurile. 20 şi 80 de bănuţi kilogramul de mici. 26 de lei cârnăciorii. Ceafa la 36 de lei, marinată. Unii preferă simplă”, a declarat Cătălina Blanariu, comerciant carmangerie. 

De ce mâncăm mici de 1 Mai?

Deși sunt considerați o specialitate românească, micii sunt disputați către România, Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia. Povestea micului vine din secolul al XIX-lea, din zona Balcanilor. 

Legenda românească spune că micii au fost inventați prima dată la hanul „La Iordachi” din Capitală, cunoscut și apreciat pentru cârnații pe care îi servea. În 1957, în centrul istoric al Bucureștiului, s-a deschis restaurantul care a inventat și a făcut populari micii. 

Se spune că într-o zi Iordache Ionescu, proprietarul hanului, a rămas fără mațe pentru cârnați și astfel a ajuns să pună carnea direct pe grătar, inventând în acest mod micii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---