Tone de mâncare trimise românilor din străinătate pentru 1 Mai
„Cel mai mult se caută micii, ceafa pentru grătar, scăriţa, cârnăciorii pentru grătar. Micii au carne de vită, carne de porc, condimente - sare, piper, usturoi şi bicarbonatul care îi face să cească şi să arate atât de frumoşi”, a declarat Daniel Bordei, șef departament calitate.
Prin urmare, producătorii s-au adaptat și acum ne vând toate produsele pentru grătar în aceeași caserolă. Dar odată cu producția a crescut și prețul.
Tarifele sunt mai mari cu 10% la toate preparatele din carne de porc. Însă tradiția e tradiție, deci românii vor căuta micii și carnea de acasă oriunde ar fi în lume.
„De Paşte am trimis 3 tone în Marea Britanie, 3 tone în Iralnda, în Germania, o tonă şi ceva. Îi trimitem doar congelaţi că fac până acolo 2-3 zile. Anul ăsta cred că o să trimitem 8-9 tone pentru 1 mai”, a explicat Alexandru Scheul, manager fabrică pe partea de export.
Rafturile s-au golit deja în magazinele de la noi, iar mare parte din clienți și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele. „Micii astăzi i-am terminat deja. A fost cerere mai mare. Ne pregătim pentru zilele următoare cu mai multa marfă. Astăzi am rămas surpinsă că s-a golit la galantar, ce a fost, s-a vândut tot.
Citește și:
Șapte mesaje RO-ALERT în doar o zi despre prezența urșilor. Ce județe sunt vizate
Ce produse ar urma să se scumpească după modificarea TVA-ului
Un teolog către Calistrat care le cere românilor să doneze Bisericii 10% din darul de nuntă
„Deja avem clienţi care au venit şi au făcut comenzi. Mici şi din toate câte puţin. Mulţi clienşi nici nu ne întreabă preţurile. 20 şi 80 de bănuţi kilogramul de mici. 26 de lei cârnăciorii. Ceafa la 36 de lei, marinată. Unii preferă simplă”, a declarat Cătălina Blanariu, comerciant carmangerie.
De ce mâncăm mici de 1 Mai?
Deși sunt considerați o specialitate românească, micii sunt disputați către România, Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia. Povestea micului vine din secolul al XIX-lea, din zona Balcanilor.
Legenda românească spune că micii au fost inventați prima dată la hanul „La Iordachi” din Capitală, cunoscut și apreciat pentru cârnații pe care îi servea. În 1957, în centrul istoric al Bucureștiului, s-a deschis restaurantul care a inventat și a făcut populari micii.
Citește și:
Niciun 1 Mai fără mici. Cum au apărut micii în gastronomia românească
Peste 200 de urși din România vor fi împușcați. Academia Română a avizat decizia
De ce este fasolea cu cârnați mâncare tradițională de 1 Decembrie
Se spune că într-o zi Iordache Ionescu, proprietarul hanului, a rămas fără mațe pentru cârnați și astfel a ajuns să pună carnea direct pe grătar, inventând în acest mod micii.