Economic Politic

Guvernul vrea să majoreze la toamnă cota TVA la 19% pentru mâncarea animalelor. Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru hrana pe o lună

schedule 24 iul. 2023, 09:10

Guvernul vrea să majoreze la toamnă cota TVA la 19% pentru mâncarea animalelor. Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru hrana pe o lună
Foto: Shutterstock

Mâncarea animalelor de companie devine tot mai scumpă din toamnă, după ce Guvernul va majora TVA-ul de la 9 la 19% pentru această categorie. În România, în una din două case, legea o face un câine sau o pisică. Prin urmare, mulți proprietari preferă să cumpere alimente mai ieftine pentru ei, ca să aibă bani și pentru hrana necuvântătoarelor. Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru mâncarea pe o lună?

Cât ar trebui să cheltuiască stăpânii pentru mâncarea animalelor pe o lună, din toamnă, după ce Guvernul va majora cota TVA la 19%

Hrana și accesoriile pentru animalele de companie costă tot mai mult. Cum unele necuvântătoare nu mănâncă orice, trebuie răsfățate în continuare.

Pentru asta, unii proprietari fac compromisuri: fie își aleg pentru ei alimente mai ieftine, fie schimbă brandul pentru hrana animalelor cu unul mai accesibil, dar care are aceleași proprietăți. 

În urmă cu doi ani, proprietarii de pisici, de pildă, intrau într-un pet shop cu 140 de lei și asigurau toate cele necesare animalului de companie pentru o lună.

Acum, pentru aceleași produse, adică șase plicuri de hrană umedă, doi saci de nisip și două pungi de hrană uscată, proprietarii dau cu un TVA de 9%, adică 206 lei.

Când TVA-ul va crește la 19%, pentru aceleași produse vor scoate din buzunar 226 de lei, adică cu 86 de lei mai mult decât acum doi ani. 

La sfârșitul anului 2019, România avea aproximativ opt milioane și jumătate de câini și pisici ca animale de companie. Numărul acestora a crescut în timpul pandemiei de COVID-19. Acum, mulți dintre stăpânii de animale se întreabă dacă vor face față scumpirilor. 

Ei vor fi nevoiți să facă adevărate cercetăți de piață, în căutarea unor produse mai ieftine, dar de bună calitate pentru micile lor suflete. 

Guvernul vrea să majoreze, la toamnă, cota TVA pentru hrana animalelor de la 9 la 19%, după ce hrana și accesoriile s-au scumpit cu aproape 20%. 

„În momentele în care se aliniază cotele de TVA, preţurile acestor produse vor sări. Sunt platforme de unde pot cumpăra anumite bunuri. Multe dintre platforme sunt în afara României”, a spus Alexandru Codîrlașu, analist economic. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---