Politic Economic

Ce români vor fi afectați după propunerea PNL de a crește TVA-ul. Ce taxe ar putea mări Guvernul

schedule 10 iul. 2023, 09:06

Ce români vor fi afectați după propunerea PNL de a crește TVA-ul. Ce taxe ar putea mări Guvernul
Foto: Albert Zoltan/Shutterstock

Mai multe categorii de români ar putea fi afectate după ce măsurile propuse de Partidul Național Liberal (PNL) pentru a acoperi gaura din bugetul statului vor intra în vigoare. Printre acestea, fiind și una dintre cele mai importante, este creșterea TVA-ului. Cum ar afecta viața românilor și ce taxe ar putea mări Guvernul?

Categoriile de români afectate după propunerea PNL de a crește TVA-ul

Liberalii caută variante pentru a acoperi gaura uriașă din bugetul de stat. Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș, îi va prezenta, în dimineața de luni, lui Nicolae Ciucă, măsurile cu care va merge apoi în ședința coaliției.

Conform unor surse citate de Antena 3, printre soluțiile dorite de cei de la PNL se numără creșterea Txei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru domeniul HoReCa sau scăderea plafonuluu la microîntreprinderi. Afectate vor fi și activitățile culturale sau recreative care au acum un TVA de 5%.  

Prognozele specialiștilor de până acum arată că dacă acest lucru se va întâmpla, se vor anula toate majorările salariale acordate anul acesta. 

Astfel, masa la restaurant, cazarea la hotel, produsele bio și alimentele care nu fac parte din lista celor 14 produse de bază ar putea să ne coste mai mult. 

„Din păcate, și sunt absolut convins de lucrul ăsta, oamenii din HORECA nu au cum să suporte o astfel de creștere, să o țină din adaosurile lor. O să o forwardeze așa cum au primit-o”, a spus Marius Tudosiei, manager de restaurant.
„Autoritățile își fac calculele cinic. Se salvează cu creșterea taxelor, însă sacrifică economia, veniturile românilor.

Dacă în 2022, au fost interesați să crească inflația, acum ne cresc taxele, iar drumul spre recesiune este deja bătătorit”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, pentru sursa menționată. 

Și statul va fi afectat dacă această măsură ar intra în vigoare. În loc să adune mai mulți bani la buget, s-ar putea să ducă la prăbușirea consumului. Oamenii nu vor mai cumpăra, iar asta va face ca încasările din taxe și impozite să scadă vertiginos. 

Creșterea TVA este o variantă luată în calcul pentru acoperirea deficitului bugetar care însumează acum 36,91 de miliarde de lei.

Ce taxe ar putea crește Guvernul:

  • TVA 9% Restaurante - 19%
  • TVA 9% Produse alimentare - 19%
  • TVA 9% Catering - 19%
  • TVA 5% Produse BIO -19%
  • TVA 5% Cărți, servicii hoteliere - 19%

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---