Economic Politic

Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

schedule 21 apr. 2023, 08:04

Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate
Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Guvernul strânge cureaua pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei la buget și ia în calcul suspendarea angajărilor la stat, dar și înghețarea salariilor bugetarilor. Până acum, datele arată că se poate economisi doar jumătate din sumă. 

Măsuri luate de ministere pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului

Executivul ia în calcul interzicerea de a cumula pensia cu salariul. Pe lângă înghețarea angajărilor și salariilor din sistemul bugetar, ministerele vor trebui să se încadreze în limite lunare de cheltuieli. În plus, acestea vor trebui să și economisească în perioada următoare. 10 miliarde de lei vor economisi ministerele de la bunuri și servicii, deplasări, combustibili, reparații, achiziții de produse de curățenie și nu numai. 

În timp ce unele ministere au anunțat deja cât și de unde vor tăia, șefii de la Sănătate, Educație și Transport susțin că nu vor putea reduce cheltuielile bugetare. În începutul săptămânii viitoare, Guvernul va veni cu un act normativ în acest sens. Investițiile nu vor fi însă afectate, iar salariile nu vor fi tăiate. 

La începutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel către marii contribuabili să își plătească datoriile la stat, dar și la instituțiile statului să colecteze cât mai repede aceste sume. 

Executivul trebuie să facă economie de 20 de miliarde de lei, după ce datele bugetare bugetare au scos la iveală că încasările statului din primele luni sunt mai mici decât se prevăzute în construcția bugetului pentru 2023, iar cheltuielile peste prognoză.

Premierul le ceruse miniștrilor să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor cu 6%,, dar asta nu va presupune nici scăderi de salarii, nici disponibilizări şi nici creşteri de taxe.

SONDAJ

Ați primit primă de Crăciun de la angajator?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
0.00020
USD
USD: 4.6059 RON
0.00810
GBP
GBP: 5.7949 RON
0.00800
HUF
HUF: 1.2995 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5399 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2613 RON
0.01560
Convertor valutar

Rezultat: ---