Politic

Care sunt cele 200.000 de posturi vacante de la stat pe care Guvernul le va elimina

schedule 18 aug. 2023, 07:36

Care sunt cele 200.000 de posturi vacante de la stat pe care Guvernul le va elimina
Foto: Guvernul României/Facebook

Guvernul vrea să elimine peste 200.000 de posturi vacante din sistemul bugetar. Jumătate dintre acestea sunt, însă, în domenii cheie, cum ar fi Sănătate, Educație, Finanțe și Apărare, conform unui document obținut de Observator. Cele mai multe posturi sunt în Ministerul Apărării și în Ministerul de Interne. Și administrațiile locale sunt vizate de noile măsuri. Planul prin care Executivul vrea să facă economii la buget va fi adoptat în septembrie. 

De unde taie Guvernul posturi la stat

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că împreună cu partenerii de guvernare a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Prin urmare, vor fi eliminate cele 200.000 de posturi bugetare neocupate, ceea ce va duce „la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții”. 

De asemenea, șeful Executivului a mai menționat că va fi redus și numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonate indemnizațiile de conducere la societățile de stat.

Cele mai multe posturi sunt în Ministerul Apărării şi în Ministerul de Interne, aproape 26.000, respectiv 13.000 posturi. De asemenea, aproape 58.000 de posturi vor fi eliminate din primării, consilii locale și județene. 

„În acelaşi timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la preţuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevenţelor cu rata infaţiei”, a mai anunţat liderul PSD.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a menționat că s-a hotărât în coaliție să se facă o economie la bugetul de stat de aproape 12 miliarde de lei, pe acest an, 6 miliarde de lei după punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor statului şi 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri. 

Oficialul a mai afirmat că printre măsurile acestui plan se numără reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale, comasarea între instituţii subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor, descentralizarea unor servicii, cât şi prioritizarea programelor naţionale de investiţii.

O altă măsură vizată este cea de reducere cu 50% a numărului consilierilor persoanelor din conducerea companiilor de stat, precum şi diminuarea lumărul membrilor consiliilor de administraţie la cel mult şapte persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate la cinci persoane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---