Problema sării din bucate: câtă sare conține clasicul covrig cu mac
O punem în mâncare, în povești, în superstiții și fără ea nu am putea supraviețiu, fiind sursa principală de sodiu, element esențial pentru organism. Prea puțină ne-ar ucide, iar prea multă ne-ar șubrezi sănătarea.
Și dacă în trecut era tare greu de procurat, astăzi este imposibil de evitat. Un simplu covrig cu mac are mai mult de un gram de sare, iar unul cu cașcaval aproape două grame, deci o treime din limita zilnică.
Însă situația din supermarketuri este cu mult mai gravă. 3 felii de pâine conțin, de exemplu, 1,5 grame de sare, deci o pungă întreagă are, practic, 2,3 grade de sare.
Dar niciun aliment nu poate deturna mezelurile în topul celor mai răsate produse din supermarketuri. 5 felii de mușchi file afumat conțin jumătate din cantitatea zilnică de sare recomandată de medici.
Citește și:
Alimentul care ne poate aduce diabet la fel ca zahărul. Suntem primii la consum în Europa
Câtă apă consumă Audi pentru producția unei mașini electrice
Sorin Grindeanu: „Progres extrem de slab pe șantierul liniei de cale ferată Apața-Cața”
O sută de grame de șuncă are 2,4 grame de sare, perizerul sau crenvuștii conțin 1,8 grame sare, iar produsele crud-uscate 4,5 grade de sare pe suta de grame. Iar în brânzeturi și cașcaval depășim 3 grame de sare la o sută de grame de produs.
Așadar, problema începe de la magazin. Peste 70% din cantitatea pe care o consumăm zilnic provine din mâncarea procesată, în jur de 24% din sodiul prezent în mod natural în alimente și doar 6% din ce adăugăm noi în bucătăria de acasă.
„Am strâns toate tripurile de mâncare procesată pe care un om le poate mânca într-o zi şi omul respectiv, virtual bineînţeles, a mâncat o pizza, supă la plic, a mâncat nişte mezeluri şi am ajuns la o cantitate de 25 de grame de sare, adică de cinci ori mai mult decât limita recomandată de sare pe zi”, a transmis medicul Mihail Pautov, pentru Observator.
Sare de la noi sau din Himalaya?
La raft găsim mai multe tipuri de sare: albă, mare, roz, de Himalaya sau grunjoasă. „Sarea de la noi din ţară şi sarea din Himalaya şi sarea celtică la nivel chimic e identică. Singura diferenţă sunt nişte microelemente într-o cantitate neglijabilă.
Citește și:
Oana Roman predă lecții de bune maniere, dar a fost taxată dur de internauți
Scandal în lumea manelelor. Florin Salam, atac dur la adresa lui Jador
Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu va avea loc în timpul grevei generale
În unele zone geografice şi în unele ţări există această sare iodată în care se adaugă cantitate de iod foarte mică, pentru ca la nivelul populaţiei să nu mai existe carenta de iod. Eu personal consum sare iodată, recomand tuturor oamenilor la fel”, a explicat Mihail Pautov, medic.
Excesul de sare cauzează grave probleme de sănătate
Excesul de sare contribuie la probleme grave de sănătate, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, chiar și cancer gastric.
Peste jumătate dintre români au murit, în 2022, din cauza bolilor aparatului circulator. Se estimează că, dacă am reduce consumul de sare, ar scădea cu 23% accidentele vasculare și cu 17% bolile cardiovasculare. La nivel global, 4 milioane de oameni de pe planetă ar fi salvați.