Sănătate

Alimentul nociv de toate zilele. Ne poate duce la diabet la fel ca zahărul/Românii sunt pe primele locuri în Europa la consum

schedule 09 nov. 2023, 08:08

Alimentul nociv de toate zilele. Ne poate duce la diabet la fel ca zahărul/Românii sunt pe primele locuri în Europa la consum
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Ne îmbolnăvim singuri cu fiecare linguriță de sare în plus în mâncare. Pe lângă inamicul numărul unu al sănătății, zahărul, medicii au descoperit că și sarea în exces crește riscul de obezitate și inflamație, iar în final duce la diabet zaharat. Studiile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii consumă de trei ori mai multă sare decât ar trebui. Suntem pe primele locuri în Europa la consum. 

Sarea, alimentul care ne poate duce la diabet. Românii sunt pe primele locuri în Europa la consum

De teama diabetului, o boală de care suferă aproape 2 milioane de români, oamenii au învățat să fugă de dulciuri. Dar nu și de sare, căci și acest consiment a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a fost făcut pe 400.000 de americani. 13.000 dintre ei au făcut diabet pentru că au consumat multă sare. 

Explicația este simplă. Prin stimularea gustului poate stimula consumul unor cantități mai mari de alimente decât am avea nevoie. „Practic, porţiile devin mai mari, astfel apare supragreutatea şi obezitatea, concomitent şi inflamaţia, care sunt mecanismele uzuale care duc spre diabet zaharat tip II. Cu cât ne obişnuim cu mai multă sare pentru a simţi gustul mai sărat, vom pune şi mai multă sare, exact la fel şi la zahăr”, a spus Anca Hâncu, medic generalist nutriționist, pentru Observator

  • Românii sunt pe primele locuri în Europa la consumul de sare.

Un român consumă, în medie, zilnic, 15 grame de sare, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ trei lingurițe. Specialiștii ne spun că ar trebui să renunțăm la două treimi din această cantitate și să nu consumăm mai mult de 5 grame în fiecare zi. 

Însă consumul excesiv de sare duce și la alte probleme de sănătate. „Cele mai grave sunt bolile cardiovasculare, după bolile cardiovasculare avem problemele cu boala diabetică ne afectează foarte mult şi rinichii, insuficienţa renală şi mai avem ca o cauză indirectă osteoporoza pentru că sarea leagă calciul din circulaţie şi din păcate se elimină foarte repede”, a explicat Camelia Păun, medic de familie, pentru sursa citată. 

Cum putem să evităm excesul de sare

Cum se găsește în aproape orice produs, este greu să calculăm câtă sare mâncăm, dar experții ne dau soluții măcar pentru preparatele gătite acasă. Ei ne sfătuiesc să folosim condimente pentru a da gust mâncării.

„Gustul bun al mâncării trebuie să rămână şi îl vom lua din foarte multe alimente cu vegetale, cu legume, cu alte tipuri de condimente, vom condimenta cu boia, cu boia iute, cu boia dulce, cu piper, cu cimbru, pătrunjel, mărar, usturoi, ceapă”, a continuat Anca Hâncu, medic generalist nutriționist. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---