Sănătate

Alertă medicală: „Boala Obrajilor Pălmuiți” - o afecțiune extrem de contagioasă

schedule 23 apr. 2024, 13:06

Alertă medicală: „Boala Obrajilor Pălmuiți” - o afecțiune extrem de contagioasă
Foto: Shutterstock
Eritemul infecțios, sau "boala obrajilor pălmuiți", este o infecție virală ce afectează mai ales copiii, cu risc crescut în sarcină.

„Boala obrajilor pălmuiți”, cunoscută și sub denumirea de Parvoviroza Umană sau Eritemul infecțios, reprezintă o preocupare medicală în creștere, având o rată de contagiozitate de peste 90%. Prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, avertizează că această afecțiune virală afectează în principal copiii și este mai frecventă în lunile de primăvară și toamnă.

Boala este cauzată de Parvovirus 19 și se transmite prin aer, prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate sau prin atingerea obiectelor contaminate. Perioada de incubație variază între 4 zile și două săptămâni, iar simptomele pot include febră, erupții cutanate, congestie nazală, dureri de cap și articulare, oboseală și uneori dureri de gât. Diagnosticul se stabilește prin identificarea în laborator a anticorpilor IgM antiPV-19.

În cazul femeilor gravide, boala poate avea consecințe grave, inclusiv declanșarea avortului spontan sau afectarea fătului, în special în primul trimestru de sarcină. La adulți, boala poate determina anemia plastică temporară, o scădere a numărului de celule roșii din sânge.

Caracteristica distinctivă a bolii este eritemul facial, care dă impresia unei înroșiri a obrajilor, de unde și denumirea populară. Deși la copii boala este de obicei ușoară și se rezolvă fără complicații majore, la adulți pot apărea complicații serioase. În majoritatea cazurilor, boala trece de la sine și nu necesită tratament specific, dar administrarea de medicamente antipiretice sau antiinflamatorii poate ajuta la ameliorarea simptomelor. În situații severe sau la apariția complicațiilor, este necesară monitorizarea și tratamentul în spital.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9766 RON
-0.00040
USD
USD: 4.7317 RON
-0.01470
GBP
GBP: 5.9743 RON
-0.00300
HUF
HUF: 1.2106 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5445 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.3535 RON
-0.02910
Convertor valutar

Rezultat: ---