Sănătate

82 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. INSP: 10 persoane au murit din cauza acestei infecții

schedule 13 oct. 2023, 07:54

82 de cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. INSP: 10 persoane au murit din cauza acestei infecții
Foto: Shutterstock

Virusul West Nile, transmis prin înţepătura ţânţarilor, continuă să facă victime în România. 10 concetățeni au murit din cauza acestei infecții. În ultimele patru luni au fost raportate 82 de cazuri, cele mai multe în București, Satu Mare și Dolj. Nu există un tratament țintit și nici vaccin, iar specialiștii spun că 90% dintre cei infectați nici nu își dau seama că sunt bolnavi decât atunci când este foarte târziu.

10 români au murit din cauza virusului West Nile

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INS) a transmis, joi, că, de la începutul perioadei de supraveghere, respectiv luna iunie, au fost înregistrate 82 de cazuri de infecție cu West Nile. 75 au fost confirmate, 7 fiind considerate probabile. 10 pacienţi au murit, trei fiind din judeţul Ilfov.

„De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 12.10.2023 s-au înregistrat 82 de cazuri dintre care 75 cazuri confirmate si 7 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, a anunțat, joi, INSP.

Sursa citată a precizat că 48 de cazuri au fost la bărbaţi, 45 de pacienţi fiind din mediul rural. Cele mai multe cazuri, respectiv 11, au fost în Bucureşti, 9 în Satu Mare, câte 8 în Galaţi şi Dolj, câte 7 în Brăila şi Ilfov şi 6 la Iaşi.

„Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere, atât în Municipiul Bucureşti cât şi în judeţul Tulcea (debut în S 31) şi a fost atribuit jud. Tulcea”, au mai transmis specialiştii.

Conform acestora, au fost înregistrate 10 decese în județele: Bihor (1), Braila (1), Ilfov (3), jud. Dolj (2), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Cum poate fi prevenită infecția cu virusul West Nile

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. 

Nu există un vaccin sau un tratament antiviral specific pentru infecția cu acest virus. West Nile este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:

  • evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
  • limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
  • eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
  • îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă).

Aproape 80% din oamenii infectați nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele de mai jos, mergeți la medic:

  • febră
  • durere de cap intensă
  • dureri musculare
  • vărsături
  • erupţii cutanate

În cazurile severe, care afectează îndeosebi persoane peste 60 de ani cu boli cronice, pot apărea și alte simptome, cum ar fi: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---