Pandemia i-a îndepărtat pe români de cultură. Au înlocuit mersul la teatru și la cinema cu platformele de streaming online
Pandemia ne-a schimbat comportamentul când vine vorba de artă. Nici măcar cinematografia nu mai atrage oameni în sală. Mulți aleg acum un abonament la o platformă de streaming online.
„Sunt undeva în România vreo 82 de săli de cinema complete, asta este infinit inadecvat. Şi asta pune o problemă, deşi cinema-ul românesc e cunoscut peste tot. Dacă se iau măsuri şi dacă ne luăm în serios, s-ar putea să refacem legătura dintre beneficiar şi ofertă culturală”, a spus Carmen Croitoru, directorul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, pentru Observator.
În ceea ce privește teatrul, 80% dintre români nu au văzut nicio piesă în ultimul an, iar consumul a scăzut cu 9% față de 2019. Interesant este însă faptul că bărbații merg mai mult la teatru decât femeile. Drept urmare, artiștii nu mai așteaptă ca spectatorii să vină în sălile de spectacole, ci pleacă în căutarea publicului.
Citește și:
Românii vor să își petreacă vacanța de vară la Mamaia
Jador a început să plângă la filmările propriului videoclip. Ce motiv a avut: „Vă iubesc!”
Luna vacanțelor pe litoral. Cât costă o cameră la un hotel de 4 stele: abia mai găsești un loc liber
„În primul rând, m-am uitat la oameni! La ceea ce înseamnă bucuria, miracolul şi capacitatea de a aduce în locul în care le place. În clipa asta jucăm în 23 de biserici, roată-împrejurul Sibiului şi în Sibiu. În acelaşi timp, toate spaţiile outdoor au devenit spaţii de joc”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național Sibiu.
„Din marile centre culturale, grupe de artişti au plecat în zonele mai depărtate de oraş /taie/ Aceasta este soluţia!”, a transmis Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER.
Nici muzee sau expoziții de artă nu mai vizităm și nici cititul nu ne mai atrage. Mersul la bibliotecă pentru a împrumuta cărți a scăzut de la 28% din anul 2019 la 17% în 2022.
În schimb, un plus în Barometrul Cultural sunt vizitele la monumente istorice sau situri arheologice. Statisticile arată că alocăm cei mai puțini bani pentru cultură din bugetul familiei.