Sănătate

Risc de holeră în Marea Neagră, la Odesa. În cât timp ar putea ajunge poluarea pe litoralul românesc

schedule 13 iun. 2023, 07:39

Risc de holeră în Marea Neagră, la Odesa. În cât timp ar putea ajunge poluarea pe litoralul românesc
Foto: LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO

E risc de holeră în Marea Neagră, la Odesa, după inundaţiile din Ucraina provocate de distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Autoritățile din Odesa au interzis deja oamenilor să meargă la plajă. Cercetătorii români spun că poluarea va ajunge în aproximativ două săptămâni în zona turistică a litoralului românesc. Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină monitorizează situația.

Risc de holeră în Marea Neagră, după inundațiile din Ucraina. În două săptămâni ar putea ajunge poluarea și pe litoralul românesc

Alerta a fost dată în urma inundațiilor cauzate de distrugerea barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Doar 300 de kilometri sunt de acolo până la noi. În Ucraina, apele au inundat cimitire și au ucis mii de animale, apoi au fost poluate cu 150 de tone de ulei industrial.

În zonă s-a constatat o desalinizare majoră a Mării Negre și au fost înregistrate depășiri chiar și de nouă ori la nivelul de fier din apă. Autoritățile din Odesa le-au cerut oamenilor să nu mai meargă pe jos de-a lungul coastei și le-au interzis să mai meargă la plajă. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat asupra riscului de holeră în zonele afectate de apele scurse din barajul de la Nova Kahovka. 

Unde trăiește bacteria

„Probele prelevate arată că există patogenul, deci la un anumit moment, am putea să găsim astfel de cazuri”, dr. Teresa Zakaria, responsabil tehnic al OMS pentru răspuns în situații de urgență.
„Această bacterie trăiește și în ape salmastre, asta înseamnă că ar putea supraviețui și în zonele mai puțin sărate din NV Mării Negre, chiar și la noi”, Adrian Bîlbă, biolog.

O suprafață de aproape o mie de kilometri pătrați din Marea Neagră este afectată acum de poluare. Pe o hartă a cercetătorilor de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare Marină zona este reprezentată cu verde închis, iar în ultimele cinci zile a tot crescut. 

INCDM: „În maximum 14 zile coboară până în zona litoralului turistic românesc”

Suntem în alertă și noi, pentru că, spun biologii marini, curenții și vântul ar putea aduce apa infestată și la noi. „Urmează o perioadă de furtună în următoarele două trei zile care vor reuşi să împingă apa şi mai la sud şi în 10 zile având în vedere distanţa va ajunge şi în zona litoralului românesc. Nu vom avea acea apă clară limpede pe care toţi turiştii o aşteaptă la litoral. Vor aparea sedimentele, apa tulbure un pic”, Florin Timofte, cercetător INCDM.

„Dacă în trei zile a reușit să acopere zona asta, în următoarele zile mai mult ca sigur ajunge mai jos la gura de vărsare a Dunării, aici e vorba de Sulina. De aici, până aici probabil, încă șase zile, șapte zile, 10 zile și mai mult ca sigur în maxim 14 zile coboară până în zona litoralului turistic românesc”, a adăugat cercetătorul INCDM.
„Circulaţia masei de apă se va face către sud, iar în cazul unei schimbări a vântului dinspre nord-est, posibil, depinde şi de viteza curenţilor, să ajungă şi în zona apelor teritoriale româneşti. Un risc minim tot există”, Dan Vasiliu, director GeoEcoMar Sucursala Constanța.

Institutul Național de Sănătate Publică (INS) verifică situația permanent. „În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute. (BDA): unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric).”.

Autoritățile au prelevat probe de apă, iar analizele făcute în zona litoralului românesc au indicat că, în acest moment, apa Mării Negre este sigură pentru scăldat. Autoritățile anunță că, în cazul în care vor apărea efecte ale poluării din Ucriana, vor avertiza populația. 

„Calitatea de îmbăiere a apei din Marea Neagră este foarte bună. Toate analizele până în acest moment au ieşit excelente”, Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---