Externe

Frontul din Ucraina sub presiune: Deficit de muniție și risc de avansuri neașteptate ale trupelor rusești

schedule 14 mar. 2024, 12:25

Frontul din Ucraina sub presiune: Deficit de muniție și risc de avansuri neașteptate ale trupelor rusești
Anas-Mohammed / Shutterstock

Întârzierile în furnizarea de asistență militară americană pot face ca actuala linie de front să fie mai fragilă decât ar indica avansurile relativ lente ale Rusiei în diferite sectoare.

Linia de apărare a Ucrainei se confruntă cu riscuri crescute de prăbușire din cauza deficitului de muniție și materiale militare, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Întârzierile în furnizarea de asistență militară americană pot face ca actuala linie de front să fie mai fragilă decât ar indica avansurile relativ lente ale Rusiei în diferite sectoare. Ucrainenii sunt nevoiți să prioritizeze sectoarele cele mai amenințate de operațiunile ofensive ale Rusiei, ceea ce ar putea crea vulnerabilități în alte părți ale frontului ce ar putea fi exploatate de forțele rusești pentru a face progrese bruște și surprinzătoare.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situația pe frontul din estul Ucrainei este dificilă, cu trupele ruse în ofensivă în mai multe zone. În ciuda acestui fapt, activitatea inamicului în alte zone ale frontului s-a diminuat considerabil, probabil din cauza nivelului ridicat al pierderilor.

În contextul acestor tensiuni, Austria a expulzat doi diplomați ruși pentru comportament incompatibil cu statutul lor diplomatic, iar Franța a aprobat un acord de securitate cu Ucraina. În plus, Statele Unite au transmis că nu există semne că Rusia ar pregăti folosirea armelor nucleare în Ucraina, în ciuda amenințărilor recente ale președintelui Vladimir Putin.

Pe fondul acestor evoluții, Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la un fond destinat să finanțeze achiziționarea de arme pentru Ucraina, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a explicat în Bundestag de ce nu aprobă livrări de rachete Taurus în Ucraina.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---