Primele 31 de școli din România vor fi reabilitate prin PNRR
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunțat că 14 licee, 15 şcoli şi 2 grădiniţe, încadrate în clasa de risc seismic I, vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate şi eficientizate energetic. Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea lucrărilor, iar unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de instituții de învățământ răspund de modul în care vor fi realizate aceste lucrări.
Ministrului susține că pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să pună la dispoziție spaţii pentru relocarea activităţilor sau alte modalităţi pentru a se putea desfăşura în mod obișnuit procesul educaţional, însă nu trebuie întocmite documentaţii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic.
Citește și:
Ministerul Educației va publica în fiecare vineri lista școlilor cu risc seismic
Primele propuneri după cazul profesoarelor atacate și umilite: percheziții și scannere în școli
Simulare Evaluarea Națională 2023. Când vor susține elevii simularea la cele două probe
Finanțarea va fi acordată urgent, în urma expertizei şi a costului standard pe metru pătrat la consolidare, care a fost stabilit prin ordin de ministru. De asemenea, contractele de finanţare vor fi întocmite pentru o perioadă de 3 ani.
Școlile se introduc în acest program pe baza listelor care sunt transmise periodic de Ministerul Educaţiei. Pe liste se regăsesc clădirile care sunt încadrate în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri, în urma unui raport de expertiză tehnică.
Județele cu câte o unitate școlară pe lista clădirilor reabilitate
Prin urmare, clădirile sunt introduse pe o listă aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, după care UAT-urile pe raza cărora se află aceste clădiri vor transmite, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program.
Citește și:
Atac armat într-o școală din Belgrad. Un elev a împușcat mortal mai multe persoane
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române
Stela Popescu: Lumina care a strălucit în ciuda întunericului
În cazul netransmiterii acordului în termen de 5 zile de la aprobare se va considera drept eliminarea beneficiarului din program, după care se va aștepta să fie reintrodus la momentul transmiterii avizului.
Lista instituțiilor de învățământ se va actualiza pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educaţiei şi se va aproba prin ordin al ministrului Dezvoltării. Pe listă se află 7 școli din Capitală, din sectoarele 1, 3, 4 şi 6, două școli din Iaşi, la fel două instituții din Prahova, iar din judeţul Tulcea şi din Vrancea se regăsesc pe listă trei instituţii de învăţământ.
În județele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timişoara, Teleorman şi Vaslui se regăsește numai cate o clădire.