Social Locale

Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR

schedule 05 apr. 2023, 12:59

Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR
Mircea Moira / Shutterstock

Primele 31 de instituții de învățământ din România urmează să fie reabilitate prin finanţarea din cadrul Programului naţional de investiţii ”Şcoli sigure şi sănătoase”, a anunțat Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Printre acestea, se numără 7 unităţi şcolare din Bucureşti, câte 3 din Tulcea şi Vrancea şi câte două din Prahova şi Iaşi.

Primele 31 de școli din România vor fi reabilitate prin PNRR

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunțat că 14 licee, 15 şcoli şi 2 grădiniţe, încadrate în clasa de risc seismic I, vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate şi eficientizate energetic. Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea lucrărilor, iar unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de instituții de învățământ răspund de modul în care vor fi realizate aceste lucrări.

Ministrului susține că pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să pună la dispoziție spaţii pentru relocarea activităţilor sau alte modalităţi pentru a se putea desfăşura în mod obișnuit procesul educaţional, însă nu trebuie întocmite documentaţii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic.

Finanțarea va fi acordată urgent, în urma expertizei şi a costului standard pe metru pătrat la consolidare, care a fost stabilit prin ordin de ministru. De asemenea, contractele de finanţare vor fi întocmite pentru o perioadă de 3 ani.

Școlile se introduc în acest program pe baza listelor care sunt transmise periodic de Ministerul Educaţiei. Pe liste se regăsesc clădirile care sunt încadrate în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri, în urma unui raport de expertiză tehnică.

Județele cu câte o unitate școlară pe lista clădirilor reabilitate

Prin urmare, clădirile sunt introduse pe o listă aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, după care UAT-urile pe raza cărora se află aceste clădiri vor transmite, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program.

În cazul netransmiterii acordului în termen de 5 zile de la aprobare se va considera drept eliminarea beneficiarului din program, după care se va aștepta să fie reintrodus la momentul transmiterii avizului.

Lista instituțiilor de învățământ se va actualiza pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educaţiei şi se va aproba prin ordin al ministrului Dezvoltării. Pe listă se află 7 școli din Capitală, din sectoarele 1, 3, 4 şi 6, două școli din Iaşi, la fel două instituții din Prahova, iar din judeţul Tulcea şi din Vrancea se regăsesc pe listă trei instituţii de învăţământ.

În județele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timişoara, Teleorman şi Vaslui se regăsește numai cate o clădire.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---