Social

Primele trei demiteri în cazul azilelor groazei. Instituțiile de la Ministerul Muncii nu și-ar fi făcut treaba

schedule 10 iul. 2023, 11:54

Primele trei demiteri în cazul azilelor groazei. Instituțiile de la Ministerul Muncii nu și-ar fi făcut treaba
Foto: Stirile PRO TV/Youtube

Un subiect pe cât de șocant, pe atât de sfâșietor, guvernat de demiteri. Trei șefi de instituții cu atribuții de control au fost dați afară după descinderile în azilele groazei din Ilfov, unde peste 100 de bătrâni cu dizabilități au fost maltratați. Mai mult, toate centrele de copii, vârstnici și persoane cu handicap, de stat și private, sunt verificate la sânge de azi. Surse judiciare citate de Observator susțin că instituții de la Ministerul Muncii nu și-au făcut treaba. 

Azilele groazei: Primele trei demiteri în acest caz

UPDATE 14:00 Şeful DSP Ilfov şi-a dat demisia "de onoare", deşi nu se simte vinovat cu nimic. 6 şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară.

Preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Mihai Tomescu şi vicepreşedintele instituţiei Adela Crăciun au fost demişi din funcţii. Deciziile urmează să fie publicate luni în Monitorul Oficial. 

De asemenea, a fost demisă și Cristina Elena Anton, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

În ceea ce privește cazul AJPIS Ilfov, s-a constituit o comisie de disciplină care analizează modul în care funcționarii din instituție au gestionat cazul căminelor de bătrâni cu pricina. Dat fiind că este vorba despre funcționari angajați cu concurs, nu pot fi demiși fără comisie. 

Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, a scris câteva cuvinte pe Facebook despre plecarea sa din funcție încă de vineri. 

„Dragii mei, am luat astăzi act de decizia domnului Prim Ministru de a fi destituit din funcţia de preşedinte al ANPDPD. Eu mă consider o persoană demnă şi un profesionist şi nu vreau sa comentez aceasta decizie. Pentru mine aceasta funcţie nu a reprezentat o sinecură şi nu am o miză politică. Tot ceea ce am facut a fost să mă pun in sprijinul persoanelor cu dizabilităţi si să repun pe picioare o institutie care a pătimit atat de mult de-a lungul anilor. Au fost cel puţin cinci reorganizări sau desfiinţări succesive ale acestei instituţii în ultimii zece ani, fapt ce se răsfrânge şi în calitatea politicilor sociale din acest domeniu.
Legat de situaţia tragică şi cele petrecute în serviciile sociale apărute în spaţiul public zilele acestea, doresc să vă spun că monştrii care au avut aceste comportamente faţă de persoanele cu dizabilităţi trebuie să suporte consecinţele legii. Vă asigur însă că toate acţiunile noastre de control şi monitorizare au fost realizate cu profesionalism şi de echipe formate din oameni de înaltă calitate morală. Vă mulţumesc pentru tot sprijinul şi îmbrăţişez comunitatea persoanelor cu dizabilităţi din România", a scris Mihai Tomescu pe pagina de Facebook. 

Totodată, a fost demis și vicepreşedintele instituţiei, Adela Crăciun. O altă decizie a ministrului Muncii a fost demiterea directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), Cristina Elena Anton. 

Surse: Instituțiile de la ministerul Muncii nu și-au făcut treaba

Începând de astăzi au început controale în toate centrele pentru bătrâni, copii sau persoane cu dizabilități, a decis premierul Marcel Ciolacu, care a chemat duminică în ședință mai mulți miniștri pentru a discuta despre acest caz înfiorător. 

Din aceasta dimineața au început controalele în centrele din toată țara, s-a discutat cu prefecții, iar echipele sunt pe teren. Surse judiciare au relatat că există 5 pagini de legislație, dar care nu a fost aplicată, iar instituțiile de la Ministerul Muncii nu și-au făcut treaba. 

„Ne arată că avem de-a face cu o problemă de fond, un sistem corupt şi inert”, a mai spus liderul PSD.

În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde 0800 500 333 destinat victimelor violenţei domestice și victimelor traficului de persoane.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---