Vaccinul gripal pentru sezonul 2023-2024 a ajuns în România
Compania producătoare a anunțat că primele doze de vaccin gripal pentru sezonul 2023-2024 au ajuns în România. Acestea deja pot fi achiziționate din farmacii. Vaccinul gripal este utilizat în Programul Național de vaccinare și conține tulpinile gripale care au fost selectate de Organizația Mondială a Sănătățiii pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024.
Vaccinarea antigripală este o decizie foarte importantă în special pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu anumite afecțiuni medicale cronice, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani și lucrătorii din domeniul medical.
„Este nevoie de un nivel înalt de imunizare, iar imunitatea colectivă joacă un rol semnificativ”, spune Dana Duma Inczeffi, country manager Viatris România.
„Imunitatea colectivă, cunoscută sub numele de imunitate de grup, apare atunci când un procent înalt al populației este protejat prin vaccinare împotriva unui virus, făcând dificilă răspândirea unei boli pentru că există un număr mic de persoane susceptibile rămase de infectat. Aceasta arată importanța vaccinării, pentru că oamenii au puterea de a se proteja pe ei și pe ceilalți împotriva gripei. Doza standard de vaccin are eficiență dovedită la toate categoriile de pacienți începând cu vârsta de 6 luni, inclusiv la pacienții de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă și sustenabilă a imunizării gripale în țara noastră prin reducerea costurilor bugetare”, mai spune aceasta.
În sezonul trecut, gripa a reușit să se răspândească destul de rapid și de impunător, după ce timp de doi ani a raportat un nivel scăzut. Sezonul de gripă din Europa a început mult mai devreme decât în cele patru sezoane anterioare.
Citește și:
Virozele și gripa au umplut spitalele. E criză de antivirale
Primele decizii luate la summit-ul NATO de la Vilnius
Primele măsuri după tragedia de la Ferma Dacilor. Patronul Cornel Dinicu, arestat preventiv
Începând de toamna trecută, numărul cazurilor de gripă, dar și a spitalizărilor cauzate de boală a crescut considerabil și au avut de suferit începând de la copii până la bătrâni.
Potrivit specialiștilor în domeniul medical, epidemia de gripă a avut o durată mai mare decât de obicei, aceasta ținând până la sfârșitul lunii februarie 2023, cu o creștere de 5,2 ori a detecțiilor comparativ cu aceeași perioadă a sezonului 2021-2022.