Nou pericol în Marea Neagră, după avertismentul de holeră. Infectarea se produse doar dacă înghițim apa

schedule 20 iun. 2023, 08:44

Nou pericol în Marea Neagră, după avertismentul de holeră. Infectarea se produse doar dacă înghițim apa
Foto: SIMION MECHNO/AGERPRES

A apărut un nou pericol în Marea Neagră, în apropierea României. După avertismentul de holeră, determinat de distrugerea barajului Nova Kahovka, Ucraina, acum, plajele din Odessa au fost închise după ce în apă s-au găsit urme de salmonella și larve de viermi. Medicii români au transmis că pericolul de infectare este real pentru cei înghit apa de mare. 

După avertismentul de holeră, experţii au descoperit un alt pericol în Marea Neagră

În Odessa, apa mării este plină de resturi de animale moarte și tone de ulei industrial în urma inundațiilor din regiunea Herson, de acum două săptămâni.

Acum, în apă s-au găsit salmonella și larve de viermi. Totodată, autoritățile au transmis că s-a depășit și nivelul permis pentru bacteria E. Coli. Plajele au fost închise, iar vânzarea peștelui și a fructelor de mare din locuri de pescuit neidentificate a fost interzisă. 

Situația din Ucraina reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cei care au programate vacanțe pe litoralul românesc. Autoritățile de la noi deja au ridicat nivelul de alertă și monitorizează zilnic apa mării după detonarea barajului Nova Kahovka, existând risc de holeră la Marea Neagră

Monitorizarea calității apei se va efectua zilnic, timp de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2023, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea. Până acum, nu au fost raportate cazuri de holeră în Ucraina, pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale, susțin cei de la Institutul Național de Sănătate Publică. 

„Dacă vorbim de holeră sau febră tifoidă sau hepatită A, apa mării este periculoasă numai dacă este înghiţită sau băută. Expunerea pielii la această apă nu produce niciun pericol”, a declarat Cătălin Apostolescu, manager Institutul Marei Balș. 

Risc extrem de redus de holeră pe litoralul românesc

„Pentru România, riscul de holeră, ca urmare a evenimentelor din Ucraina, este probabil extrem de redus”, a transmis Organizația Mondială a Sănătății. 

Motivul? În primele zile după ruperea barajului Nova Kahovka de pe Nipru din Ucraina, o cantitate enormă de apă, contaminată cu uleiuri industriale și îngrășăminte din agricultură a venit prin Delta Niprului până în Marea Neagră.

Chiar dacă valul toxic ar ajunge în dreptul țărmului românesc, ar fi împins spre larg de forța Dunării, prin curenții care acționează spre nord, îndepărtând astfel mare parte din pericol. În România nu au fost raportate cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

„Barajul a fost pe Nipru, Niprul pătrunde în Marea Neagră undeva prin nordul Mării negre şi, invariabil, o dată ce apa dulce ajunge în apa mării se diluează. O dată cu ea se diluează şi germenii”, a explicat Cătălin Apostolescu, manager Institutul Matei Balș. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---