Economic Social

Cele mai scumpe ouă de Paște. În ferme se vând cu 65 de bani bucata, în magazine și piețe cu 55% mai mult

schedule 04 apr. 2023, 09:09

Cele mai scumpe ouă de Paște. În ferme se vând cu 65 de bani bucata, în magazine și piețe cu 55% mai mult
Foto: Sergey Ryzhov/Shutterstock

Mai e puțin până la Paște, deci românii încep fie să facă lista de cumpărături, fie să bifeze de pe acum câteva alimente de pe ea. Fără dubii, de pe nicio masă nu va lipsi oul, consumul acestuia crescând în această perioadă cu 50%. Iar prețul este cel mai mare de până acum. Dacă la poarta fermei un ou costă 65 de bani, în magazine și piețe se vinde chiar și cu 1,80 de bani. 

Paștele 2023 vine cu cele mai scumpe ouă

Într-o lună obișnuită, un român consumă, în medie, 21 de ouă. În perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30. Așa se face că, de pildă, la un magazin din piața Obor din Capitală, în Săptămâna Mare, se vând chiar și 6.000 de ouă pe zi.

„Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile”, spune Laura, vânzător ouă, pentru Observator. 

Din 2022 și până acum, costul unui ou a crescut cu 35 - 55%. Sindicaliștii din domeniu spun că prețul oului care pleacă de la poarta fermei de în România cel mai mic din Europa.

„La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1.10 şi 1.50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.  

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în România există aproximativ 37 de milioane de găini ouătoare, ceea ce înseamnă că producţia internă de ouă este suficientă cât să asigure necesarul ţării.

Câte ouă este recomandat să consumi zilnic

Ouăle sunt o sursă importantă de calciu, proteine și vitamine, dar nu pot fi consumate la discreție, deoarece pot cauza probleme grave de sănătate. 

Numărul de ouă consumate pe zi, fără a risca o problemă de sănătate, depinde de fiecare individ în parte. Astfel, dacă o persoană este sănătoasă, poate mânca două-trei ouă pe zi, însă dacă a fost diagnosticată cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, va trebui să se limiteze la un consum de cel mult cinci ouă pe săptămână, conform sfatulmedicului.ro.

În schimb, copiii pot mânca șase ouă pe săptămână, căci ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie doar să țină cont de faptul că un ou conține aproape 220 de miligrame de colesterol, fiind unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol. 

Medicii avertizează că un consum excesiv de ouă poate aduce probleme grave de sănătate, cum ar fi ateroscleroza. De asemenea, trebuie menționat că experții de la Școala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă, în medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări și menține sănătatea inimii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---