Paștele 2023 vine cu cele mai scumpe ouă
Într-o lună obișnuită, un român consumă, în medie, 21 de ouă. În perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30. Așa se face că, de pildă, la un magazin din piața Obor din Capitală, în Săptămâna Mare, se vând chiar și 6.000 de ouă pe zi.
„Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile”, spune Laura, vânzător ouă, pentru Observator.
Din 2022 și până acum, costul unui ou a crescut cu 35 - 55%. Sindicaliștii din domeniu spun că prețul oului care pleacă de la poarta fermei de în România cel mai mic din Europa.
„La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1.10 şi 1.50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în România există aproximativ 37 de milioane de găini ouătoare, ceea ce înseamnă că producţia internă de ouă este suficientă cât să asigure necesarul ţării.
Citește și:
E tradițional, dar costă. Masa de Paște, fără carne de miel: Cât e un kilogram acum
Plafonare de doi lei. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înainte de ieftinire
Prețurile cresc de Paști. Un kg de brânză, cât un kg de carne de miel
- În 2023, Paștele ortodox pică pe 16 aprilie, iar Paștele catolic se celebrează în data de 9 aprilie.
Câte ouă este recomandat să consumi zilnic
Ouăle sunt o sursă importantă de calciu, proteine și vitamine, dar nu pot fi consumate la discreție, deoarece pot cauza probleme grave de sănătate.
Numărul de ouă consumate pe zi, fără a risca o problemă de sănătate, depinde de fiecare individ în parte. Astfel, dacă o persoană este sănătoasă, poate mânca două-trei ouă pe zi, însă dacă a fost diagnosticată cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul mărit, va trebui să se limiteze la un consum de cel mult cinci ouă pe săptămână, conform sfatulmedicului.ro.
În schimb, copiii pot mânca șase ouă pe săptămână, căci ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie doar să țină cont de faptul că un ou conține aproape 220 de miligrame de colesterol, fiind unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.
Citește și:
Cel mai scump Paște din ultimii 10 ani. Cât au cheltuit românii pe mâncare și băutură
Ce variante ia în calcul Guvernul pentru a ieftini alimentele de bază
Inflația a ajuns la 14.5%. Ce produse s-au scumpit cel mai mult
Medicii avertizează că un consum excesiv de ouă poate aduce probleme grave de sănătate, cum ar fi ateroscleroza. De asemenea, trebuie menționat că experții de la Școala Medicală de la Harvard, SUA, recomandă, în medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sănătos de colesterol bun și pentru a întări și menține sănătatea inimii.