Părinții sunt avertizați să nu ofere miere copiilor sub un an, din cauza riscului crescut de botulism infantil, o boală gravă cauzată de bacteria Clostridium botulinum. Această bacterie poate fi prezentă în miere și în alte alimente, iar sistemul digestiv imatur al bebelușilor nu este capabil să proceseze toxinele produse de aceasta. Botulismul poate afecta sugarii, în special pe cei sub șase luni, dar toți bebelușii sunt la risc până la vârsta de un an.
Organizația Mondială a Sănătății identifică mai multe tipuri de botulism, inclusiv botulismul alimentar, botulismul rănilor și botulismul prin inhalare, pe lângă botulismul infantil. Simptomele botulismului sunt similare indiferent de tip și includ paralizia musculară și insuficiența respiratorie. La bebeluși, semnele pot include constipație, letargie, hipotonie musculară și dificultăți de respirație sau înghițire.
Citește și:
Parenting blând și impactul asupra copilului
Andra, detalii neștiute din relația cu Cătălin Măruță. De câte ori fac dragoste
Calendar Evaluare Națională 2023. Calendar admitere în liceu 2023. Cum are loc admiterea în acest an
Diagnosticarea și tratamentul botulismului trebuie efectuate rapid pentru a evita complicațiile grave. În cazul botulismului infantil, tratamentul standard este imunoglobulina, care blochează acțiunea neurotoxinelor. Pe lângă miere, alte alimente care pot conține bacilii botulinici includ conservele alimentare preparate acasă, carnea afumată și unele produse de pește.
Pentru a preveni botulismul alimentar, se recomandă practici adecvate de preparare a alimentelor, cum ar fi fierberea și sterilizarea, precum și respectarea regulilor de igienă. Este esențial ca părinții să fie conștienți de riscurile asociate cu anumite alimente și să solicite asistență medicală imediată dacă observă simptomele botulismului la copilul lor.