Carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca țigările
Peste 1.000 de britanici au participat la studiul cercetătorilor de la Universitatea Durham. Oamenii, împărțiți în patru echipe, au primit imagini cu paste cu carne, pește, respectiv paste cu legume și paste vegane. Trei feluri aveau etichetă de avertizare - probleme de sănătate, climă, pandemie, iar unul, nu avea niciun avertisment.
Înspăimântați de mesajul etichetei, 10% dintre respondenți, fani ai cărnii de altfel, au spus că vor trece pe preparate vegetariene. Eticheta cu schimbările climatice ar fi avut cel mai puternic impact, susțin cercetătorii britanici.
De aici concluzia că avertismentele de sănătate pe produsele din carne, asemânătoare cu cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului.
Citește și:
Parteneriat surpriză între Ostahie și Șucu: magazinul care schimbă regulile jocului
Noi reguli pentru vânzarea bijuteriilor. Detalii despre noul proiect inițiat de ANPC
Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște
- Un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră vin din industria cărnii.
Câtă carne consumă românii pe an
Pe de altă parte, medicii susțin că aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne și că nu poate fi pus un egal între consumul de carne și tutun sau alcool.
„Aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne. Nu putem pune egal între consumul de carne şi tutun, alcool, produse procesate. Să nu facem confuzie între carnea propriu-zisă şi produsele procesate, mezeluri, fast food”, este de părere Nicoleta Lupașcu, medic diabet și nutriție, pentru Observator.
Este o veste bună pentru concetățenii care nu văd masă fără carne. În medie, fiecare român mănâncă 63,9 kilograme pe an. Însă situația trebuie să se schimbe până în 2030, când țara noastră țintește un consum cu 62% mai mic. În alți 20 de ani, adică până în 2050, ar trebui să mâncăm cu 75% mai puțină carne.