Politic Sănătate

Etichete de avertizare pe carne, la fel ca pe țigări. Parlamentul European și mai multe guverne vor să reducem cantitatea de carne pe care o mâncăm

schedule 02 nov. 2023, 08:28

Etichete de avertizare pe carne, la fel ca pe țigări. Parlamentul European și mai multe guverne vor să reducem cantitatea de carne pe care o mâncăm
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Folosirea unor etichete de avertizare, ca cele de pe pachetele cu ţigări, ne-ar putea izbi în magazine, atunci când vom alege carnea preferată, în viitorul apropiat. Cercetătorii britanici spun că mesajul de pe etichete ne-ar putea tăia pofta de carne, motiv pentru care, probabil, mulți vor deveni vegetarieni. Motivul este că Parlamentul European, împreună cu mai multe guverne, militează pentru reducerea cantității de carne pe care o mâncăm. 

Carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca țigările

Peste 1.000 de britanici au participat la studiul cercetătorilor de la Universitatea Durham. Oamenii, împărțiți în patru echipe, au primit imagini cu paste cu carne, pește, respectiv paste cu legume și paste vegane. Trei feluri aveau etichetă de avertizare - probleme de sănătate, climă, pandemie, iar unul, nu avea niciun avertisment. 

Înspăimântați de mesajul etichetei, 10% dintre respondenți, fani ai cărnii de altfel, au spus că vor trece pe preparate vegetariene. Eticheta cu schimbările climatice ar fi avut cel mai puternic impact, susțin cercetătorii britanici. 

De aici concluzia că avertismentele de sănătate pe produsele din carne, asemânătoare cu cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului. 

  • Un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră vin din industria cărnii.

Câtă carne consumă românii pe an

Pe de altă parte, medicii susțin că aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne și că nu poate fi pus un egal între consumul de carne și tutun sau alcool. 

„Aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne. Nu putem pune egal între consumul de carne şi tutun, alcool, produse procesate. Să nu facem confuzie între carnea propriu-zisă şi produsele procesate, mezeluri, fast food”, este de părere Nicoleta Lupașcu, medic diabet și nutriție, pentru Observator.

Este o veste bună pentru concetățenii care nu văd masă fără carne. În medie, fiecare român mănâncă 63,9 kilograme pe an. Însă situația trebuie să se schimbe până în 2030, când țara noastră țintește un consum cu 62% mai mic. În alți 20 de ani, adică până în 2050, ar trebui să mâncăm cu 75% mai puțină carne. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---